Dobivanje proteina iz životinjskih proizvoda može biti korisno jer su životinjski proteini potpuni proteini, što znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina.
No, nisu svi izvori životinjskih proteina zdrav izbor. Važno je odabrati vrste mesa koje osiguravaju proteine bez previše nezdravih nutrijenata — poput zasićenih masti ili natrija. Kako biste svoje proteine dobili iz životinjskih izvora, radije potražite neprerađene izvore mesa kao što su pileća ili pureća prsa, svinjski file i nemasni komadi govedine
“Ako konzumirate nemasno meso i perad pripremljeno bez ili s malo dodanog šećera, zasićenih masti i natrija u porcijama koje se preporučuju za zadovoljavanje vaših prehrambenih potreba, vjerovatno ćete doživjeti pozitivne učinke poput veće sitosti, lakšeg upravljanja težinom i bolje energije”, kaže Syn.
No, postoje i rizici konzumiranja mesa jer određene vrste mesa imaju velike količine zasićenih masti, što je nezdravo ako ga jedete u prekomjernim količinama. To može dovesti do povećanog holesterola, koji povećava rizik od bolesti srca i moždanog udara.
Također, prerađeno meso koje je tretirano radi konzerviranja ili arome, poput soljenja, sušenja, dimljenja i fermentacije je Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificirala kao kancerogeno. Stručnjaci su raspravljali o ovoj temi i u konačnici, potrebno je više istraživanja, ali čini se da je umjerenost ključna.
U studiji iz aprila 2019. godine u International Journal of Epidemiology, ljudi koji su jeli crveno ili prerađeno meso četiri ili više puta sedmično imali su 20 posto veći rizik od raka debelog crijeva od onih koji su ga jeli manje od dva puta sedmično.
klix.ba