Prognoza do kraja godine: Još dva dana “proljeća” i stiže promjena

Foto:fokus.ba

Od 2. do 6. januara očekuje se stabilno vrijeme bez padavina, a novo pogoršanje uz padavine od 7. do 9. januara

U BiH će danas biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost i malo hladnije sa temperaturom od osam do 13 stepeni.

Ujutru će na sjeveru i istoku, pogotovo duž rijeka i po kotlinama, biti česta pojava magle, a u ostalim predjelima pretežno vedro.

Tokom dana biće sunčano i toplo za ovo doba godine, sa malo nižom temperaturom nego prethodnih dana.

Magla i niski oblaci će se ponegdje na sjeveru i istoku zadržavati i tokom dana, uz hladnije vrijeme u tim predjelima.

Puhat će slab vjetar promjenljivog smjera.

Prognoza za naredne dane

četvrtak sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 10 do 16 °C.

petak u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne umjerenu do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku Bosne jutro sunčano sa maglom po kotlinama, a u ostatku dana postepeno naoblačenje. Vjetar slab južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na sjeverozapadu Bosne do 11, a dnevna od 10 do 16 °C.

subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana slaba kiša je moguća u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na sjeverozapadu Bosne do 13, a dnevna od 9 do 15 °C.

nedjelju umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana ili tokom noći lokalno slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 9, a dnevna od 8 do 14, u sjevernim područjima Bosne do 17 °C.
Na planinama tokom noći umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Temperature zraka između 1 i 5 °C.

Pogoršanje vremena

Od 2. do 6. januara očekuje se stabilno vrijeme bez padavina, a novo pogoršanje uz padavine od 7. do 9. januara

Nešto niže vrijednosti temperature zraka, u granicama prosječnih, očekuje se od 1. januara do kraja prognoznog perioda. Minimalne temperature zraka od -3 do 1, u Hercegovini 1 do 6, maksimalne u Bosni do 9 u Hercegovini do 14 °C.

fokus.ba