Skupština BPK Goražde razmatra prijedlog budžeta za 2024. godinu

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici između ostalog  razmatra priejdlog Budžeta BPK Goražde za 2024. godinu.

Budžet koji je predložen u iznosu od 65.067.938 KM, na sjednici je detaljno obrazložio ministar finansija BPK Nedim Muratspahić naglasivši da je on u odnosu na nacrt povećan  za iznos od 1.020.700 KM, s obzirom da je Vlada BPK Goražde  svojim zaključkom prihvatila prijedloge budžetskih korisnika, odnosno ministarstava, uprava i direkcija.

Ministar Muratspahić između ostalog kazao je da je rekordni budžet za narednu godinu socijalnog ali I razvojnog karaktera jer je planirana realizacija kapitalnih projekata od interesa za građane tog kantona.

Tokom višesatne rasprave poslanici su uložili niz amandmana, a na sjednici se obratio I načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk sa zahtjevom da se u budžetu planiraju veći iznosi za mjesečne tranše posebno nerazvijenim lokalnim zajednicama Pale u FBiH I Foča u FBiH, naglasivši da one ulaze u neizvjesnu godinu s obzirom da, između ostalog,  za plaće  i tekuće troškove koje ove lokalne zajednice same ne mogu obezbjediti, na mjesečnom nivou nedostaje 20.000 KM.

Trenutno je u toku pauza u skupštinskom zasjedanju tokom koje će se Vlada BPK Goražde izjasniti o predloženim amandmanima, a sjednica kantonalnog parlamenta nastavlja se u 15 sati.

U skladu sa dnevnim redom, poslanici će razmatrati I prijedlog Zakona o Agenciji za razvoj, projektovanje i privatizaciju BPK Goražde kao i  prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije  koji bi se trebao razmatrati po skraćenom postupku,  te nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom BPK Goražde.

Na dnevnom redu je i nekoliko prijedloga odluka, a radi se o Odluci o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2024. godinu i prijedlogu Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda za 2024. godinu.

Također,  na sjednici će se naći I prijedlog odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan JU Služba za za pošljavanje BPK Goražde za 2024. godinu I prijedlog odluke o izvršavanju finansijskog plana Službe. Predviđeno je takođe I razmatranje prijedloga  Odluke o usvajanju Strategije razvoja turizma Bosanskopodrinjskog kantona Goražde (2023.-2030.) kao I prijedlog Etičkog kodeksa BPK Goražde.

Bit će razmatran I izvještaj nezavisnog odbora o radu policijskog komesara za period juli – septembar ove godine a poslanici će datii mišljenje na prednacrt Zakona o izmjenama I dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.