Skupština BPK Goražde usvojila budžet BPK za 2024. Godinu u iznosu od 68,5 miliona KM

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nakon cjelodnevne rasprave, večeras je usvojila budžet BPK Goražde za 2024. Godinu u iznosu od oko 68.500.000 KM.

Budžet je predložen u iznosu od 65.607.938 KM što je  na sjednici  detaljno  obrazložio ministar finansija BPK Nedim Muratspahić naglasivši da je on I  u odnosu na nacrt povećan  za iznos od 1.020.700 KM, s obzirom da je Vlada BPK Goražde  svojim zaključkom prihvatila prijedloge budžetskih korisnika, odnosno ministarstava, uprava i direkcija.

Ministar Muratspahić između ostalog kazao je da je rekordni budžet za narednu godinu socijalnog ali I razvojnog karaktera jer je planirana realizacija kapitalnih projekata od interesa za građane ovog kantona.

Na sjednici se obratio I načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk sa zahtjevom da se u budžetu planiraju veći iznosi za mjesečne tranše posebno nerazvijenim lokalnim zajednicama Pale u FBiH I Foča u FBiH, naglasivši da one ulaze u neizvjesnu godinu s obzirom da, između ostalog,  za plaće  i tekuće troškove koje ove lokalne zajednice same ne mogu obezbjediti, na mjesečnom nivou nedostaje 20.000 KM.

Ovom zahtjevu prilikom ulaganja amandmana na budžet  udovoljeno je u znatnom obimu, a tokom    višesatne rasprave, isprekidane brojnim pauzama,  poslanici su na sjednici  uložili niz amandmana, koje je Vlada BPK u značajnoj mjeri prihvatila, neke je usvojila I Skupština, dok je dio njih I odbijen.

Budžet za 2024. Godinu u konačnici je usvojen sa 17 glasova “ZA”, šest suzdržanih I jednim protiv I to u iznosu od oko 68.500.000 KM, što je za oko tri miliona više u odnosu na predloženi.

Bez rasprave usvojen je I Zakon o izvršenju Budžeta BPK za 2024. Godinu a, kako je pojasnio resorni ministar, ovim zakonom definisana je I osnovica za plaće koja će u  narednoj godini iznositi 371 KM.

Na sjednici je između ostalog usvojen I prijedlog Zakona o Agenciji za razvoj, projektovanje i privatizaciju BPK Goražde kao i  prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja. Usvojen je I  nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom BPK Goražde.

Poslanici su usvojili I  Odluku o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2024. godinu i  Odlukaao izvršavanju Finansijskog plana Zavoda za 2024. godinu.

 

Podršku je dobila I  odluka o davanju saglasnosti na finansijski plan JU Služba za zapošljavanje BPK Goražde za 2024. godinu I prijedlog odluke o izvršavanju finansijskog plana Službe.