Počeo zimski raspust za 2695 učenika u BPK Goražde

Danas je okončano prvo polugodište u svim osnovnim i srednjim školama na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Zimski raspust počeo je za 2695 učenika i trajat će do 29.januara a za prosvjetne radnike u tom periodu bit će organiziran niz edukacija.

Po ocjeni resorne ministrice Adise Aliakdić – Herić, prvo polugodište u osnovnim i srednjim školama na području BPK Goražde proteklo je u najboljem redu

„ Zimski raspust nastupio je za 2009 učenika osnovnih i 686 učenika srednjih škola,  a u resornom ministarstvu uslijedit će analize rada i uspjeha u prvom polugodištu“ – istakla je ona.

Ističe kako je zadovoljna urađenim u ovoj godini uz podsjećanje da su realizirani značajni projekti s ciljem poboljšanja uslova u odgojno -obrazovnim ustanovama.

„ Između ostalog izdvojit ću projekat utopljavanja, rekonstrukciju krova  te nabavku vozila u OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača a  privodi se kraju i projekat rekonstrukcije fiskulturne sale u OŠ “Ustikolina”. Također,  okončana je rekonstrukcija sale, svlačionica i mokrih čvorova u OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“  u Vitkovićima dok je u OŠ “Prača” izvršena zamjena krova na fiskulturnoj sali. Moram reći da sam posebno ponosna na projekat postavljanja parketa u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ na zadovoljstvo svih sportista i građana“ – precizirala je Alikadić – Herić.

Napomenula je da nije izostavljena ni Osnovna muzička škola (OMŠ) „Avdo Smailović“ za koju je ministarstvo izdvojilo sredstva za kupovinu instrumenata te kompletne opreme za hor ove škole, a obezbjeđena je i značajna informatička oprema za obrazovne ustanove.

Alikadić – Herić naglasila je kako je zadovoljna i usvojenim budžetom resornog ministarstva za narednu godinu

„ U budžetu su pored ostalog planirana sredstva za rekonstrukciju fiskulturne sale OŠ „Husein ef. Đozo“,  kod za kulturu sa postojećih 90.000 povećan je na 150.000 KM a kroz  transfer ministarstva za niže nivoe vlasti planirana je velika obnova sportske infrastrukture u naselju Prvi maj jer želimo da i to dovedemo na jedan normalan nivo. Imali smo jako dobru međusobnu saradnju između ministarstava u Vladi BPK u ovoj godini te se nadam da će tako biti i u narednoj“ – istakla je ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.