Vlada BPK Goražde na novogodišnjoj pres – konferenciji najavila niz projekata u 2024. Godini

 Vlada Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde na novogodišnjoj pres –konferenciji predstavila je najznačajnije aktivnosti realizirane u ovoj godini te za narednu najavila niz značajanih projekata.

Premijer Edin Ćulov naglasio je da je tokom ove godine realizovana većina aktivnosti predviđenih  planovima i programima uspostavljenim prilikom imenovanja Vlade. Naglasio je da su odluke na 58 redovnih, 7 vanrednih  i 37 telefonskih,sjednica uglavnom donesene jednoglasno.

“ Izvršenje Budžeta BPK Goražde za 2023.godinu,  može se reći da je bilo socijalno – razvojnog karaktera. Prioriteti u djelovanju su bili razvoj infrastrukture, podrška privredi i poljoprivredi, izmirivanje socijalnih davanja, unapređenje zdravstvenog sektora, poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa, podrška boračkoj populaciji, rad na sigurnosti građana, podrška lokalnim zajednicama  u sastavu BPK Goražda, podrška neprofitnim organizacijama te jačanje transparentnosti rada javne uprave i unapređenje aktivnosti u borbi protiv korupcije“- kazao je Ćulov.

Naglasio je da je očuvanju budžetske stabilnosti doprinio  transparentan i timski rad, poštivanje zakonitosti,  naročito Zakona o izvršenju budžeta, racionalno trošenje budžetskih sredstava, disciplina, red i rad svih budžetskih korisnika.

„Posebno smo ponosni što smo uspjeli  rješiti dugogodišnji problem nedostatka gradske pijace na koji su već duži vremenski period ukazivali građani ali i poljopirvredni proizvođači.. Podržali smo i niz infrastrukturnih projekata  kako Grada Goražde tako i lokalnih zajednica Pale i Foča u FBiH, od kojih će benefite osjetiiti svi građani našeg kantona“-naglasio je on.

Dodao je da će Vlada BPK Goražde,  i u narednoj kalendarskoj godini nastojati  održati budžetsku stabilnost, racionalno donoseći odluke koje će biti usklađene sa raspoloživim sredstvima i odobrenim operativnim planovima, uz napomenu da je budžet BPK usvojen u iznosu od 68. 501.398 KM.

Iz resora ministarstva za privredu između ostalog najavljeno je više sredstava za izradu I realizaciju projekata u oblasti turizma, znatno veća sredstva za podršku poljoprivredi, više sredstava za javna preduzeća. Ministarstvo za boračka pitanja najavilo je  proširenje prava u liječenju za teška oboljenja kao I povećanje iznosa sredstava u ove svrhe, te  povećanje egzistencijalne naknade.

MUP BPK Goražde u narednoj godini planira realizirati drugu fazu video nadzora u što će biti uloženo oko 150.000 KM, predviđena je I sanaciju I adaptaciju objekata za Jedinicu z apodršku te njeno I opremanje posebnom specijalističkom opremom a planiran j ei novi konkurs za prijem  20 policajaca. Ministartvo za zdravstvo te urbanizam I zaštitu okoline će udruženim sredstvima realizirati projekat uređenja parking prostora ispred Kantonalne bolnice I Doma zdravlja Goražde kao I termoizolaciju na zgradi Zavoda za javno zdravstvo.

U 2024. godini planirano je otvaranje  novog objekta Doma za stara I iznemogla lica, značajno su  povećani kodovi za raseljena lica kao I kod podrške Domu za stara i iznemogla lica – rečeno je nap res – konferenciji.

U ministarstvu za urbanizam planirana su sredstva za pokrivanje I utopljavanje anexa MSŠ Enver Pozderović kao I kod od 500.000 KM za zatvaranje privremene deponije u goraždanskom naselju Šišeta u čijoj realizaciji će učestvovati I Grad Goražde.

Ministarstvo za obrazovanje između ostalog planira obezbjediti besplatne udžbenike za učenike od 6 do 9 razreda .

„ Uz dobru saradnju sa višim nivoima vlasti, uspjeli smo obezbjediti veću podršku kako kroz grant sredstva tako i kroz projekte, a te aktivnosti ćemo nastaviti i u narednoj godini kako bi smo realizovali Budžet BPK Goražde,  koji je usvojila  Skupština BPK Goražde. Godina koju ostavljamo iza sebe bila je veoma uspješna i želim da u Novu godinu uđemo s nadom da ćemo i  u  budućnosti  imati još više  razloga za zadovoljstvo” – poručeno je sa novogodišnje pres – konferencije Vlade BPK Goražde.