BPK Goražde očekuju značajni projekti, planirano i pola miliona za zatvaranje deponije u Šišetima

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov najavio je niz značajnih projekata koje namjerava realizirati u 2024. godini.

“Godina koju ostavljamo iza sebe bila je veoma uspješna i želim da u Novu godinu uđemo s nadom da ćemo i u budućnosti imati još više razloga za zadovoljstvo. Želim da vjerujem da Nova godina biti obilježena, prije svega dobrim zdravljem, boljim rezultatima i napretkom. U prošloj godini smo uz dobru saradnju sa višim nivoima vlasti uspjeli osigurati veću podršku kako kroz grant sredstva tako i kroz projekte, a te aktivnosti ćemo nastaviti i u ovoj godini kako bi realizovali budžet BPK Goražde koji je usvojila Skupština BPK Goražde” poručio je Ćulov.

Podsjetimo da je u posljednjoj sedmici prošle godine usvojen budžet kantona u dosad najvećem iznosu od 68,5 miliona maraka. Ćulov podsjeća da je realizovana većina aktivnosti predviđenih programom koji je predstavljen tokom imenovanja Vlade te da su prioriteti bili razvoj infrastrukture, podrška privredi i poljoprivredi, izmirivanje socijalnih davanja, unapređenje zdravstvenog sektora, poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa, podrška boračkoj populaciji, rad na sigurnosti građana, podrška lokalnim zajednicama, neprofitnim organizacijama te jačanje transparentnosti rada javne uprave i unapređenje aktivnosti u borbi protiv korupcije.

“Posebno smo ponosni što smo uspjeli riješiti dugogodišnji problem nedostatka gradske pijace, a podržali smo i niz infrastrukturnih projekata kako Grada Goražde tako i lokalnih zajednica Pale i Foča u FBiH, od kojih će benefite osjetiti svi građani našeg kantona”, kaže Ćulov.

U novoj godini, prema najavama, očekuje se niz projekata u oblasti turizma, veća izdvajanja za podršku poljoprivredi, više sredstava za javna preduzeća, proširenje prava za boračke kategorije, ulaganje u kadar i infrastrukturu u oblasti MUP BPK Goražde te niz značajnih projekata iz oblasti Ministarstva zdravstva i urbanizma od kojih su neki uveliko počeli.

Značajno je istaći da je planiran kod od 500.000 maraka za zatvaranje privremene deponije u goraždanskom naselju Šišeta u čijoj realizaciji će učestvovati i Grad Goražde, a koja je godinama gorući problem u ovom kantonu.