Šest novogodišnjih odluka pred kojima nećete posustati

Foto:akta.ba

Nova godina, nove odluke, novi i bolji mi. Svakih novih 365 dana u našemu životu donosi nam prilike za nove životne promjene, pomake, poglede na svijet oko nas.

Želimo uvesti što bolje i što zdravije nove navike, postati potpuno preporođene i svježe osobe i okrenuti nikad ljepši i veličanstveniji list u našim životima.

U nizu novogodišnjih odluka često se ističe nekoliko tipičnih, one koje donose gotovo svi, a naposljetku ih se ne pridržava nitko.

Važno je osvijestiti da krivnja nije na nama, nismo ni slabog karaktera ni lijeni – samo si zadajemo nerealne i preopćenite ciljeve koje je onda nemoguće uklopiti u svakodnevicu.

Zbog toga vam mi donosimo šest konkretnih odluka kojih ćete se doista moći i držati i uživati u malim koracima i promjenama koje će postupno dovesti do velikih i značajnih.

Pronaći ću fizičku aktivnost u kojoj uživam

Vježbanje i kretanje ne bi trebali biti naporna kazna i nešto čime se bavimo isključivo zbog fizičkog izgleda. Fizička aktivnost opušta, puni dobrom energijom, pomaže da zaboravimo sve brige i osnažuje nam i duh i tijelo.

Naravno, ako u toj aktivnosti nimalo ne uživamo i jedva čekamo kada će završiti, psihička dobrobit izostaje. Šetanje, ples, planinarenje, preskakanje vijače, vrćenje hula-hupa, joga, pilates, kućni treninzi – sve su to oblici tjelovježbe jednako vrijedni kao i trčanje i vježbanje u teretani ako vas one doista raduju. Tada ćete za njih pronalaziti i više vremena nego za one koje su vam mrske.

Pročitat ću nekoliko stranica knjige kad god stignem

Nerealna količina pročitanih knjiga nešto je što si često zadamo kao obvezu koju moramo izvršiti do kraja godine. Povratak navici čitanja ne bi trebao imati veze s obvezom ni opterećenjem, u njoj bismo trebali uživati u bilo kojem trenutku u kojem nađemo barem malo vremena.

Možda će jedno vrijeme to biti svakodnevno, možda nekad nećemo pročitati ništa dva mjeseca – sve je to u redu.

Pit ću čašu vode više

Svatko je od nas individualan i ne treba mu jednaka količina vode dnevno. Sve još dodatno ovisi i o temperaturi vani, našoj razini fizičke aktivnosti i fizičkih napora, količini pojedene hrane itd. Naravno da bi bilo optimalno svaki dan doista i unijeti dovoljnu količinu vode, ali ako dosad niste imali tu naviku, bit će vam jako teško odjednom piti dvije litre vode dnevno.

Za početak je važno da unesete barem jednu ili dvije čaše vode više nego dosad ili da svaki put kada se nađete u kuhinji popijete barem pola čaše vode.

Pojest ću barem jedan cjelovit obrok dnevno

Bok uz bok s redovitim vježbanjem uvijek ide i zdrava prehrana. Planiranje potpuno zdravih obroka tijekom cijeloga dana može biti jako teško ako radimo, imamo puno obveza u kući i izvan nje i još uz to nismo ni navikli na cjelovite obroke.

Uklopite u svoj dnevni raspored pripremu barem jednog hranjivog i nutritivno bogatog obroka, još je bolje ako ga napravite više pa ostane i za večeru ili pak za idući dan kao užina koju možete ponijeti na posao. Ne mora to biti ništa komplicirano, samo neka bude što više povrća, kvalitetnih izvora proteina, ugljikohidrata poput bulgura, riže, integralne tjestenine ili tjestenine od pirova brašna, kvinoje, kus-kusa. Možete napraviti jednostavnu salatu, ukusnu tortilju. Kombinacija je bezbroj, a utrošenog vremena ne mora biti puno.

Više ću razgovarati s prijateljima i slušati ih

Puno je prijatelja koje dugo nismo vidjeli zbog obveza koje su nam usmjerile putove na različite strane. Uklapanje druženja u pretrpani raspored često je opterećujuće i stvara nam osjećaj krivnje ako u tome ne uspijemo. Umjesto odluke da ćete se više družiti i viđati (iako naravno da se možete potruditi i oko toga kad god imate vremena), pokušajte ih više slušati i češće telefonirati.

Pitajte ih kako su, pokrenite razgovor o nečemu za što znate da im je važno, saslušajte ih. Ako i ne možete tu večer biti zajedno na piću, barem putem s posla izdvojite pola sata i nazovite ih, osjećat ćete se sretno i ispunjeno jer ste, makar udaljeni, kroz razgovor ipak bili zajedno.

Smanjit ću barem jednu lošu naviku

Odreći se u potpunosti neke štetne navike može biti vrlo teško i izazovno. Ako niste jak i strpljiv karakter koji doista može prekinuti sve čim si jednom kaže da je bilo dosta, puno je bolje da krenete s manjim koracima.

Makar to u početku značilo samo pola sata dnevno manje na mobitelu ili barem 20 minuta ranije lijeganje u krevet.

akta.ba