Ministarstvo zdravstva izdvojilo 10.000 KM za dijalizni centar

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Senad Čeljo I direktor Kantnalne bolnice Goražde prim. Dr. Fuad Rovčanin danas su potpisali ugovor o sufinansiranju Hemodijaliznog centra koji djeluje pri ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Za servisiranje i tehničko-sigurnosnu provjeru ispravnosti dijaliznih  aparata i reverzibilne osmoze, resorno ministarstvo iz Tekućih transfera za zdravstvo  izdvojilo je 10.000 KM

Ministar Senad Čeljo naglasio je da I na ovaj način resorno ministarstvo podržava rad Hemodijaliznog centra  

“Prilikom njegove uspostave znali smo da na postojeći  broj pacijenata Hemodijalizni centar ne može biti rentabilan jer potrebno je njih oko  30,  a prema trenutnim podacima  centar u Goraždu broji  od 10 do 15 pacijenata, zavisno od sezone, jer ljeti je više pacijenata koji imaju potrebu za ovom vrstom usluge” – napomenuo je Čeljo.

 

Pojasnio je da se Hemodijalizni centar finansira dijelom iz  Federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja,  dio sredstava izdvaja I kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja a  dio iz budžeta ministarstva.

“ Ono što mi finansiramo  je otprilike servisiranje i atestiranje aparata što se moglo iz budžeta finansirati kako bi se zaokružila jedna finansijska konstrukcija. Vrijednsot ugovora je 10.000KM. U ovoj godini za funkcionianje dijaliznog centra planirali smo 50.000KM i vidjet ćemo kakva će biti realizacija, ali u svakom slučaju podrška neće izostati” – precizirao ministar zdravstva BPK Goražde.

Direktor Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Fuad Rovčanin naglasio je da dijalizni centar funkcioniše u punom kapacitetu

“ Svi pacijenti sa prostora našeg kantona se redovno dijaliziraju. Imamo stalnu podršku doktorice Resić a naši doktori su također educirani i za sada ide sve u najboljem redu.

Sredstva koja ćemo dobiti potpisvanjem ovog ugovora namjenjena su za redovno servisiranje i atestiranje aparata za dijalizu i aparata za reverzibilnnu  osmozu što smo zakonski obavezni” – pojasnio je Rovčanin.