Novim zakonom povećat će se egzistencijalna naknada u BPK i izmijeniti način ostvarenja tog prava

Novim Zakonom o pravima boraca I članova njihovih porodica u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde koji  je u proceduri doći će do određnih izmjena I u smislu egzistencijalne naknade koju ostvaruju demobilisani borci – potvrdio je ministar za boračka pitanja BPK Avdo Mirvić.

Podsjetio je da je prema aktuelnom zakonu egzistencijalna naknada  utvrđena u maksimalnom iznosu od 5 KM što će se izmjeniti donošenjem novog propisa.

“ Zakon bi u formi prijedloga trebao biti usvojen, mi se nadamo, do kraja ovog mjeseca, a kroz novi zakon ćemo obezbjediti da I iznos egzistencijalne naknade bude veći odnosno 6 KM. što ćemo precizirati I odlukom po usvajanju zakona, a onda ćemo ponovo polovinom godine sjesti I vidjeti koji će iznos biti do kraj agodine” – kazao je Mirvić.

Po njegovim riječima, novim Zakonom će biti izmjenjen I način  ostvarivanja ovog prava

“ Kroz novi zakon donijet ćemo  rješenje da više naši korisnici neće morati čekati godinu dana na ostvarivanje tog prava jer, analizirajući dosadašnji zakon imali smo jednu anomaliju. Demobilisani borac koji je stvarni korisnik ove egzistencijalne naknade je morao čekati godinu dana da ostvari to pravo a primjerice njegovom smrću, supruga ili njegovi nasljednici automatski ostvaruju to pravo, što je bilo nelogično.  Stoga smo predložili  u novom zakonu da se egzistencijalna naknada ostvaruje odmah” – precizirao je Mirvić.

Pravo na egzistencijalnu naknadu u BPK GOražde ostvaruje oko 270 korisnika, a po riječima ministra, olakšavajuća okolnost je I što je kantonalni budžet  usvojen na vrijeme tako da neće biti poteškoća ni prilikom isplate.

Budžet ministarstva za boračka pitanja za ovu godinu iznosi 2.320.700 KM .