Rekordan Budžet ZZO BPK u ovoj godini od 26.211.000 KM

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde krajem protekle godine usvojila je finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a za ovu godinu u iznosu od 26.211.000 KM.

Direktor ove ustanove Salem Halilović naglašava da je riječ onajvećem iznosu sredstava namjenjenih za  nesmetano i kvalitetno pružanje usluga i ostvarenje prava zdravstvenih osiguranika sa područja tog kantona.

Halilović je precizirao da je ovogodišnji budžet za šest posto ili 1.468.000 KM veći u odnosu na izmjene i dopune finansijskog plan aza 2023. godinu

„ Prema podacima o ostvarenju prihoda od doprinosa, pozitivnog rasta privrednih aktivnosti, kontinuiranog rasta plaća i broja zaposlenih tokom 2023. Godine usvojen je finansijski plan u tom iznosu i možemo biti zadovoljni što ćemo imati mogućnost da u ovoj godini kvalitetno finansiramo zdravstvene ustanove u i van našeg kantona za potrebe naših osiguranika“ – naveo je Halilović.

Finansijskim planom između ostalog planirana su sredstva u iznosu od 1.850.000 KM za finansiranje kolektivnih ugovora u zdravstvu zaključenih između Vlade i Sindikata u oblasti zdravstva čija primjena počinje od 1. Januara.

„ Svim zdravstvenim ustanovama na području BPK  predviđeno je 12 do 17 posto više sredstava u odnosu na prošlu godinu.  Domu zdravlja „dr. Isak Samokovlija“  predviđeno je 4.600 000, Domu zdravlja – Ustikolina 700.000 KM,  Domu zdravlja Prača 510.000 KM i Kantonalnoj bolnici Goražde 8.400.000 KM. Prethodno smo plan usaglasili sa svim zdravstvenim ustanovama pojedinačno i poslali ga prema ministarstvu, odnosno Vladi i Skupštinni BPK“ – precizirao je Halilović.

Naglasio je da su sredstva planirana u skladu sa njihovim potrebama

„ Važno je takođe da smo za svaku ustanovu prevdjeli dodatna sredstva za angažman ljekara specijalista sa strane, da otvorimo mogućnost direktorima da imaju sredstva da gdje god mogu angažovati potreban kadar. Povećana su i   sredstva za ortopedska pomagala koja iznose  680.0000 KM kao i ona najmjenjena za ustanove van kantona“ – kazao je Halilović.

Dodao je da su između ostalog povećane stavke za trasfuziju krvi kao i za finanisranje dijaliznog centra a u okviru budžetske rezerve planirana su i sredstva u iznosu od 78.000 KM za vanredne situacije odnosno  intevrevencije koje nisu predviđene finansijskim planom

„ To odobrava UO po hitnoj poroceduri ako je  pacijentu život ugrožen a treba primjerice kupiti aparat za srce i slično.  Imamo sklopljene ugovore sa  kliničkim centrima Sarajevo i Tuzla te Općom bolnicom Sarajevo, a obzirom da uskoro sa radom kreće i ASA  bolnica vjerujemo da ćemo i s njima uspostvaiti saradnju kako bi našim pacijentima omogućili liječenje i u privatnim zdravstvenim ustanovama po prihvatljivim cijenama“ – kazao je direktor ZZO BPK Goražde.