Najbolji bh. sportista svih vremena: Na današnji dan rođen je Mirza Delibašić

Foto:vijesti.ba
Na današnji dan, 9. januara 1954. godine, u Tuzli je rođen Mirza Delibašić, bosanskohercegovački košarkaš i trener te jedan od najboljih strijelaca u historiji evropske košarke.
Godine 1991. Delibašić je proglašen za jednog od 50 najboljih košarkaša FIBA-e (1991), a 2008. za jednu od 50 osoba koje su najviše pridonijeli Euroligi. Godine 2007. uvršten je u Kuću slavnih FIBA-e.

Delibašić je u svojoj reprezentativnoj karijeri sa košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatne medalje na tri najbitnija FIBA takmičenja, a također je bio i član tima koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1980, Svjetskom prvenstvu 1978, te na evropskim prvenstvima 1975. i 1977.

Najbolji košarkaš Jugoslavije

Godine 1968. postao je član košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle gdje ostaje sve do 1972. godine, kada postaje član KK Bosne, sa kojom je odigrao i prvu utakmicu protiv Jugoplastike iz Splita. Sa ekipom Bosne osvajao je prvenstvo i kup Jugoslavije, bio prvak Evrope u sezoni 1978/79. i viceprvak svijeta. Četiri puta biran je za najboljeg sportistu SR Bosne i Hercegovine da bi onda dobio specijalno priznanje kao as izvan serije i postao član žirija za izbor sportiste. Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji.

U redove Real Madrida prešao je 1980. godine. Smatra se jednim od najboljih igrača ovog kluba zajedno sa igračima kao što su Juan Corbalán, Wayne Brabender, Fernando Martín Espina, Fernando Romay, Dražen Petrović i Arvydas Sabonis. Nakon tri godina igranja za Real dao je otkaz sa prostom porukom da tim “treba centra”. Sredinom sezone doživio je moždani udar što je okončalo njegovu košarkašku karijeru sa 29 godina.

Naslijeđe “Mirza Delibašić”: Dvorana u Sarajevu, kup…

Sportska dvorana u na Skenderiji, u centru Sarajeva, danas nosi naziv upravo po njemu – Dvorana “Mirza Delibašić”. Također, u znak sjećanja na njega izgrađen je i spomen -park posvećen Mirzi Delibašiću i pjevaču Indexa Davorinu popoviću, koji mu je bio veliki prijatelj. Također, i međunarodni turnir Memorijal Mirza Delibašić koji se igra u Sarajevu od 2005. godine dobio je naziv po njemu, dok je Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine 25. decembra 2018. donio je odluku da od takmičarske sezone 2018/2019. kup nosi naziv Kup “Mirza Delibašić”.

Vijesti.ba