Udruženje pedagoga sporta Goražde organizuje novi ciklus Škole skijanja

Udruženje pedagoga sporta (UPS) Goražde  i ove zime  organizuje  Školu skijanja za djecu školskog uzrasta kao i kurs za napredne skijaše.

Koordinator Škole skijanja Sanin Herenda naglašava da je riječ o izuzetno uspejšnom projektu koji je pokrenut 2012. Godine

„ Prvu Školu skijanja organizovli smo  na skijalištu Bijele vode, ali smo se zbog nedostatka snijega preselili na druge planine u našem okruženju, odnosno olimpijske planine Igman I Bjelašnicu, dok smo jednu sezonu radili i na Jahorini.  S obzirom da je u pitanju grupni rad, mi primamo djecu školskog uzrasta   s tim da se i manja djeca mogu baviti skijanjem ako radimo jedan na jedan“ – kazao je Herenda.

Naglasio je da sa djecom godinama rade iskusni profesori sporta, da su mnoge generacije dječaka i djevojčica  uspješno savladale ovu vještinu te da se mnogi od njih rad vraćaju

„ Mi smo zaduženi da obezbjedimo opremu, prijevoz, ski karte, unaprijed sklapamo ugovore sa preduzećem ZOI a naši profesori sporta su maksimalno posvećeni jer to je malo specifična edukacija s obzirom da smo na planini izloženi raznim vremenskim faktorima, ali do sada nismo imali nikakvih problema i mnoge generacije su sa nama proskijale. Mogu slobodno reći ko se jednom zaljubi u taj sport i savlada osnovne vještine, vraća se i sa nama ide ponovo na skijalište“ – kazao je on.

Napominje da je interesovanje svake godine veliko te očekuju da će tako biti i ovoga puta. Pojašnjava da Škola skijanja traje tri dana a djeca na dnevnoj bazi  na planini provedu po pet –šest časova

„ Iskustva su pokazala da  neka djeca osnove savladaju i za jedan dan, dok drugi i treći proskijaju i učimo neke naprednije tehnike. Bude iskustava i da je nekome malo tri dana jer to je zaista individualno. Kroz dosadašnje škole skijanja prošlo je u prosjeku od 50 do 60 polaznika što je veliki broj i nadamo se da će doći vrijeme da i u BPK Goražde imamo adekvatne terene i za školu skijanja ali i plivanja kako bi smo svakodnevno mogli raditi sa djecom. Bilo bi odlčn da to postane dio obaveznog nastavnog programa kako bi se sva djeca okušala“ – kazao je Herenda.

Upis u ovogdišnju Školu skijanja obavit će se 10. i 11. januara kada će polaznici imati priliku i da se upoznaju sa skijaškom opremom a prva grupa polaznika na planinu ide 16,17, I 18 dok će rad s drugom grupom početi 23. januara.