Ministarstvo za urbanizam BPK podržalo projekte komunalnih preduzeća

 

Ministar za urbanizam, prostorn uređenje i zaštitu okoline Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Bojan Krunić sa predstavnicima komunalnih preduzeća iz Goražda i Općine Pale u FBiH danas je potpisao ugovore o finansiranju projekata, ukupne vrijednosti 25.000 KM.

Sredstva su planirana  programom subvencija javnim preduzećima za 2023. Godinu, a komunalna preduzeća su na obnovljeni javni poziv aplicirala sa dva projekta.

Javnom komunalnom preduzeću (JKP) „6.mart“ dodjeljeno je  15.000 KM za projekat zamjene živinih sijalica u naselju 1. Maj, dok je komunalno preduzeće Prača  dobilo 10.000 KM za servisiranje opreme neophodne za zbrinjavanje komunalnog otpada.

Resorni ministar Bojan Krunić naglašava da je riječ o nastavku uspješne saradnje sa ovim komunalnim preduzećima, koja su i do sada uspješno pravdala dodjeljena sredstva

„ Što se tiče Grada Goražda nastojali smo  da, u saradnji sa lokalnom zajednicom i komunalnim preduzećem, kroz projekte podrške unaprijedimo javnu rasvjetu na prostoru Goražda i ovo je već treći projekat u tom pravcu. Najprije je podržan  pilot projekat u Višegradskoj ulici, drugi je projekat Gradske uprave za koji je ugovor vriejdan  50.000 KM potpisan pred Novu godinu i sada ovaj projekat komunalnog preduzeća“ – precizirao je Krunić.

Direktor JKP „Prača“ Amer Žigo naglasio je također da je podrška ovog tipa od velikog značaja

„ Zahvaljujem se ministru i Vladi što su prepoznali značaj ovog projekta jer naša mehanizacija je u kvaru, tako da ćemo njenim stavljanjem u funkciju značajno olakšati i povećati stepen prikupljanja komunalnog otpada u našoj općini. Bez podrške teško bi mogli sami funkcionisati s obzirom da smo malo komunalo preduzeće koja ne može bez pomoći obezbjediti ulaganja“ – naveo je Žigo.