U ministarstvu za privredu BPK zadovoljni rezultatima ostvarenim u protekloj godini

Ministar za privredu Bosanskopodirnjskog kantona (BPK)  Goražde Zijad Briga sa saradnicima na današnjoj pres-konferenciji predstavio je  rezultate rada u prethodnoj godini te planove ministarstva za 2024.godinu.

U ministarstvu ističu zadovoljstvo urađenim u protekloj godini, s obzirom da je, kako je istaknuto, većina programskih ciljeva realizovana. Pojašnjeno je da je poseban akcenat bio  na donošenju zakonskih rješenja i strateških dokumenata  koji će omogućiti sistemsko djelovanje kada je pitanju budući rad ministarstva.

„Donijeli smo tri veoma bitna strateška dokumenta i ove godine radimo na planovima za njihovu realizaciju. Radi se o Strategij razvoja poljoprivrede i ruralnog razzvoja za period 2024-2028.godina, Strategiji razvoja regionalnih cesta  u BPK za period 2024-2034.godina te Strategiji razvoja turizma za period 2023-2027.godina” – precizirao je ministar Briga.

Posebno je ponosan na stvaranje nove poslovne –privredne zone na lokalitetu bivše kasarne “Goražde I”,  gdje je neperspektivna vojna imovina stavljena u službu privrede.

“ To će,  nadamo se,  veoma brzo dati očekivano  dobre poslovne rezultate. Mišljenja smo da  stvaranjem dobrog poslovnog ambijenta za privrednike i obrtnike direktno omogućavamo  otvaranje novih radnih mjesta kako bi zadržali lokalno stanovništvo  a   daljim razvojem stvoriti  uslove za eventualni povratak ljudi koji su silom prilika morali da odu sa ovih prostora“- kazao je  Briga.

Dodao je da je u prethodnoj godini posebna podrška pružena i   razvoju poljoprivredne proizvodnje

„ Po prvi put u historiji kantona uspjeli smo  realizovati budžet u sektoru poljoprivrede u stopostotnom procentu, izmirujući na vrijeme sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima. U budžetu ministarstva  za 2024.godinu, planirana su znatno veća sredstva i jedan novi pristup poticaja prema poljoprivrednim proizvođačima  s ciljem stvaranja  uslova  za  poljoprivrednu proizvodnju koja će zadovoljti potrebe lokalnog stanovništva ali i  stvaranje viškova  za plasman na tržište van kantona“-naglasio je on.

Kada je u pitanju razvoj putne infrastrukture u BPK Goražde, iako su sredstva u 2023.godini bila  nedovoljna,  ipak se, po riječima ministra, uspjelo u realizaciji planskih aktivnosti.

“ Pored sanacije i rekonstrukcije određenih putnih pravaca u nadležnosti našeg kantona, te redovnog održavanja regionalnih cesta, dio sredstava izdvojen je i za prioritenu sanaciju klizišta. U ovoj godini  u planu je rekonstrukcija putnog pravca od Prače prema Orahovicma kao i putne komunikcije prema planinarskom domu „Nedim Pilav Jogi“ na Rudoj Glavi.

S obzirom da će u ovoj godini težište ministarstva biti na razvoju turizma, razvoj putne infrastrukture je veoma bitan za ponudu turističkih sadržaja u punom smislu, koji su do sada veoma malo ili nikako bili iskorišteni “- naglasio je ministar za privredu BPK Goražde.