Ćulov: Polovinom februara će biti poznato hoće li i u kojem obimu uposlenici u BPK dobiti pomoć

Vlada Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde još nije donijela odluku da li će i u kojem obimu budžetskim korisnicima u tom kantonu biti isplaćena pomoć u skladu sa Uredbom Vlade FBiH.

Premijer Edin Ćulov naglasio je da će to biti poznato tek polovinom narednog mjeseca, a zavisno od priliva sredstava u budžet BPK Goražde. On je podsjetio da će plata za januar  biti isplaćena sa uvećanom osnovicom

„ Na jučerašnjoj sjednici VladeBPK razgovarali smo o mogućnostima provedbe Uredbe Vlade FBiH o isplati pomoći  do 30.juna ove godine u visini dvije prosječne plate.  Međutim, u ovom trenutku, s obzirom na činjenicu da nam je slab priliv poreza te da nemamo možda dovoljno sredstava  za prva dva mjeseca za finansiranje postojećih plata i naknada te ostalih obaveza, dogovorili smo da napravimo analizu nakon isplate januarske plate  koja će takođe biti uvećana jer je osnovica povećana sa 320 na 371 KM, što su značajni izdaci“ – pojasnio je Ćulov.

Dodao je da će da će se na osnovu projekcija sredinom februara sagledati na koji  način i u kojem obimu  bi se eventualno moglo izaći u susret svim uposlenicima u BPK Goražde. Ćulov je sugerisao i privrednim subjektima   da, ukoliko je moguće, provedu Uredbu Vlade FBiH

„ Time na neki način  pomažemo i sami sebi jer ukoliko stanovništvo ima više novca, više se i  troši  i ovim putem pozivam sve privrednike koji su u mogućnosti da izvrše ovakve uplate, bez poreza i doprinosa, dobro je došlo za sve“ – poručio je premijer BPK Goražde.

U međuvremenu,  Uredba Vlade FBiH počela se provoditi u pojedinim privrednim subjektima u BPK Goražde. Isplatu pomoći radnicima krajem protekle godine  prva je počela kompanija Pobjeda Tehnology Goražde iznosom od 1.500 KM,  potom je to učinila i kompanija  Unis Ginex. Dogovor o isplati pomoći jučer su postigli i sindikat i Uprava kompanije „Pobjeda Rudet“ na način da se isplata vrši u narednih šest mjeseci u iznosu od po 420 KM.