Prošla je godina od ubistva fudbalera Almira Raščića u Goraždu: Šta se zna o dosadašnjoj istrazi

Prošlo je tačno godinu dana od ubistva Almira Raščića u Goraždu, a ovo teško krivično djelo ni do danas nije rasvjetljeno.
Podsjetimo, Almiru Raščiću pucano je u glavu 13. januara prošle godine oko 22 sata u prolazu zgrade u kojoj je stanovao. Nakon teškog ranjavanja bio je u komi deset dana, da bi 23. januara preminuo na KCUS-u.

Njegova tragična smrt i način na koji je brutalno ubijen potresla je i uznemirila ne samo porodicu i prijatelje, već i kompletno Goražde, ali i bh. javnost.

“Prošla je tačno godina dana od te noći koja je naš život okrenula naopako. Godina dana najtežeg perioda za mene i moju djecu. Istraga i dalje traje, nama uvijek kažu ‘radi se’. A ja želim da vjerujem i nadam se da će se saznati ko je to uradio i zbog čega? Šta je to toliko vrijedno da nekome oduzmeš život?! Da dvoje male djece ostaviš bez oca?”, kaže  Vildana Raščić, Almirova supruga.

Najteža pitanja

U trenutku kad se dogodilo brutalno ubistvo Vildana, inače specijalista pedijatrije u Kantonalnoj bolnici Goražde bila je pri kraju specijalističkog studija.

Jedna od najperspektivnijih mladih doktorica u ovom gradu i majka dvojice dječaka i pored teške tragedije pokazala je hrabrost i odlučnost da se nosi sa životnim izazovima.

“Nas troje se snalazimo i borimo kako znamo i umijemo uz podršku porodice. Morala sam skupiti svu snagu, podići se i boriti za svoja dva sina jer sam im ja sada i otac i majka. Ja se iskreno nadam da će se ovaj slučaj riješiti. Želim vjerovati u to, iako imam sve manje nade. Isto tako ne bih željela da se ikada nešto ovako desi bilo kome. O greškama i propustima koji su se desili ne želim pričati, nama to neće vratiti Almira, ali možemo spriječiti da bude još Almira u budućnosti. Iskreno želim i nadam se da će se ubica naći, radi mira mene i moje djece kao i njihove budućnosti. Stariji sin sve zna i pita me svaki dan ‘Mama da li su našli ubicu?'”, ispričala nam je Vildana.

Foto: E. A./Klix.ba

Godinu dana poslije ubistva bivšeg fudbalera nema novih detalja u istrazi, bar ne onih za javnost. Sve što do sada znamo o cijelom slučaju jeste da su od početka u istragu uključeni i pripadnici državnih agencija SIPA-e, OSA-e, FUP-a i drugih.

“Nažalost ovo krivično djelo još uvijek nije rasvjetljeno, uključili smo sve policijske agencije, postupajući kantonalni tužilac vodi istragu i radimo u nekoliko dobrih smjerova. Taj slučaj je preuzela SIPA-a, mi asistiramo i radimo koliko možemo. Prije 20-tak dana imali smo jedan sastanak u Sarajevu, bili su pripadnici SIPA-e, OSA-e, bio je prisutan i naš načelnik Sektora kriminalističke policije. Ono što mogu reći jeste da se u ovaj slučaj uključio i jedan od najboljih državnih tužilaca. U svakom slučaju imamo neke informacije, neke pravce, nadamo se da ćemo to brzo riješiti”, izjavio je Damir Bogunić, komesar Uprave policije MUP-a BPK Goražde.

Istraga traje

Bogunić naglašava da pripadnici policije MUP-a BPK Goražde čine sve da se rasvijetli slučaj ubistva Raščića te vjeruje da će se to uskoro dogoditi, no da je, kao i u drugim slučajevima ubistava koja su potresla BiH, riječ o teškim i dugim procesima koji zahtijevaju vrijeme.

“Znamo da je rasvjetljenje ubistva sarajevskih policajca trajalo 3,5 godina dok se nisu našli počinioci, ubistvo u Bihaću 8,5 godina…To su dugi procesi, ali u ovom slučaju imamo konkretne pokazatelje koji vode ka počiniocima ovog dijela. Ja se nadam i vjerujem da će to brzo biti rasvjetljeno, to je sve što mogu reći. Sve drugo morate pitati postupajućeg tužioca jer on daje upute i nama, SIPA-i, rukovodi istragom. Ja bih kao čovjek volio da se to što prije riješi zbog Almirove supruge, djece, porodice, oca, amidže… To nam je prioritet svih prioriteta, i bez obzira na sve što radimo, to nam je hipoteka koju nosimo. Ovo ubistvo se desilo dva mjeseca nakon mog dolaska na ovu poziciju, meni lično je prioritet da se ovo rasvijetli i dat ću sve od sebe u tom smislu”, kaže Bogunić.
Foto: E. A./Klix.ba

Ističe da goraždanska policija u ovom slučaju čini sve što je u njihovoj moći.

“Uradili smo što je do nas, to je prenešeno na više instance, na SIPA-u i OSA-u. Mi radimo i pomažemo u skladu sa kapacitetima, dajemo sve od sebe da svaki dan djelujemo, u stalnom smo kontaktu s njima. Velika je stvar da su se ove agencije odmah uključile, jer obično se takve stvari prepuste kantonalnim mupovima da rade sami, međutim izašli su nam u susret. Znamo, ako se u toku 24 sata počinilac ne uhvati, svaki dan je teže. Do danas su desetine lica prošle poligraf i radi se i dalje, međutim u interesu istrage vam ne mogu ništa više od toga reći”, kazao je Bogunić.

Da je rasvjetljavanje ubistva Almira Raščića prioritet svih prioriteta za goraždansku policiju, ali i Tužilaštvo potvrdio je i Mirsad Bilajac, tužilac koji vodi istragu no ništa više o tome nije mogao reći za javnost, osim činjenice da špekulacije koje su se do danas pojavile u medijima mogu samo otežati istražni proces.

Ranije informacije iz Tužilaštva BPK Goražde su da je Almir Raščić ubijen iz pištolja “tetejac” što je utvrđeno vještačenjem nakon što su istražitelji pronašli čahure i košuljice zrna kalibra 7,62 milimetra. I dalje je nepoznato da li je ubica Raščića imao pomagače te šta je bio motiv užasnog ubistva.

Almir Raščić je rođen 7. novembra 1984. godine u Goraždu u sportskoj porodici. Igrao je za više nogometnih klubova, Goražde, Čelik, Velež, Olimpik i Azot, a bio je član Malonogometnog kluba Drina i član Skupštine NS BIH ispred ovog kluba.