Komšić primio Schmidta: Prvo uvesti integritet izbornog procesa pa onda sve ostalo

FOTO:Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je primio visokog predstavnika Christiana Schmidta, a glavna tema razgovora bio je integritet izbornog procesa.

Tokom sastanka je istaknuto da sva pitanja o Izbornom zakonu treba rješavati nakon paketa integriteta.

Ocijenjeno je kako je to trenutno najvažnije pitanje, te da sva druga pitanja o izbornom procesu treba ostaviti za period poslije donošenja rješenja o paketa integriteta izbornog procesa.

Govoreći o političkom dijelu izmjena Izbornog zakona predsjedavajući Komšić podsjetio je na stav Visokog predstavnika da je presuda Ljubić pravno okončana intervencijom od 2.oktobra 2022. god, s čim se Visoki predstavnik složio.

Konstatovano je i da evropske integracije ovise o tome koliko svi zajedno u Bosni i Hercegovini urade u okviru tog procesa.

Podsjetimo, Schmidt je tokom vikenda o istom pitanju razgovarao i sa čelnikom HDZ-a Draganom Čovićem, a prije toga i sa predstavnicima Trojke.

Visoki predstavnik je 19. decembra najavio nametanje odluke o integritetu izbornog procesa, ukoliko domaći lideri ne usvoje te izmjene. I te izmjene su usvojene u Predstavničkom domu, ali su male šanse da ih usvoji i Dom naroda jer se SNSD, ali i HDZ protive tome.

Shodno tome do kraja mjeseca se očekuje da Schmidt nametne odluku za pošteniji izborni proces, u kojem stranke ne bi imale kontrolu biračkih odbora, u kojem bi se uveli skeneri glasačkih listića, videonadzori i tako dalje.

 

klix