Počela jubilarna 20. manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”

U znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bh. književnika i humanistu Isaka Samokovliju, u njegovom rodnom gradu Goraždu danas je počela jubilarna 20.manifestcaija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ čiji je organizator javna ustanova Centar za kulturu Goražde.

Tradicionalno na godišnjicu  smrti  istaknutog književnika, manifestacija je počela polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja u Goraždu koji nosi njegovo ime, a cvijeće su položili predstavnici Doma zdravlja, Centra za kulturu, Grada Goražda, Jevrejske zajednice u BiH te BPK Goražde.

Program je nastavljen otvaranjem izložbe radova nastalih u okviru internacionalne likovne kolonije „Boje prijateljstva“  nakon čega je priređeno i poetsko popodne uz stihove Isaka Samokovlije. Naglašeno je da na ovaj način, rodni grad književnika trajno čuva sjećanje na njegov lik i djela

„ Izložba slika koje govore o Drini i Goraždu koji su bili velika inspiracija Isaku Samokovliji trajat ć esedam dana  a članovi amaterske pozorišne scene Centra za kulturu govorili su manje poznatu poeziju Isaka Samokovlije koja je nastala u periodu od 1914 do 1926. Godine. Cilj manifestacij je upravo i da animira mlade jer Isak Samokvlija ostavio je puno vrijednog iza sebe a u februaru će biti raspisan konkurs za literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola“ – kazala je  rukovodilac kulturno-umjetničkih djelatnosti Centra za kulturu Mensura Sijerčić.

Predstavnik Jevrejske zajednice u BiH  Eli Tauber nada se kako će konačno biti uspostvaljena i nagrada Isak Samokovlija.

„ Uvijek pušavamo nešto novo da napravimo i ja se nadam da ćemo konačno ove godne krenuti sa nagradom Isaka Samokovlije koju smo obećavali već više godina  ali mislim da smo konačno pronašli način kako ćemo sve to riješiti. Lično sam jako zadovoljan da ova manifestacija postoji jer to je ipak neki znak da prepoznajemo da je on pisac koji je napisao najljepše retke o samom Goraždu, o Drini prije svega, tako da je to ostalo za neku vječnost. Nije se dogodilo da je neko od novijih pjesnika tako lijepo opisao Drinu i ljude na Drini“ – kazao je Tauber.

U Gradu Goražde ponosni su da manifestacija posvećena Isaku Samokovliji traje već dvije decenije

„ Činit ćemo to i ubuduće i čuvati sjećanje na našeg velikog književnika, a ove godine uz podršku Jevrejske zajednice i gospodina Eli Taubera iz Goražda šaljemo i jednu poruka mira  za Palestinu, jer ljudi koji su ovdje proživjeli te strahote ne mogu da se pomire sa činjenicom da se takvo zlo i dalje dešava u civiliziranom svijetu. Drago mi je da je upućena tužba za genocid u Hagu i svi naši građani koji su preživjeli suosjećaju  sa tim ljudima“ – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović