Crni hljeb mekan kao duša: Zdrav obrok koji možete jesti kad poželite

FOTO:instangram

Jednostavna je priprema, ali morat ćete da sačekate do finalnog proizvoda

Hljeb je jedna od namirnica koje su nam neophodne i koje idu gotovo uz svaki obrok.

 

 

Recept za crni hljeb je jednostavan, lako zasiti, a i može se smatrati dosta zdravijim od onog hljeba od običnog pšeničnog brašna.

Sastojci za crni hljeb

2 kašičice suhog kvasca

400 ml tople vode

 

1 kašičica šećera

3 kašičice kima

30 kašike putera

3 kašičice morske soli

1 mrkva

150 gr raženog brašna

200 gr višenamjenskog brašna

200 gr crnog pšeničnog brašna

maslinovo ulje

Priprema

U činiju sipajte toplu vodu i šećer, pa dodajte kvasac. Promiješajte i ostavite sa strane da se kvasac aktivira. Za to vrijeme, u manjoj šerpi pomiješajte kakao, kim, puter i so i stavite da se zagrije i otopi. Nemojte da bude na najjačoj temperaturi, već bi ova smjesa trebalo da bude mlako zagrijana.

Izrendanu mrkvu dodajte u činiju s kvascem, a potom ubacite i smjesu sa šporeta. Postepeno dodajte brašno po potrebi da bi se zamijesilo glatko tijesto. Ako osjetite da vam je tijesto mnogo suho, dodajte vodu. Lijepo tijesto razradite rukama na radnoj površini i oblikujte loptu. Vratite tijesto u nauljenu činiju, prekrijte providnom folikom i ostavite najmanje jedan sat sve dok se tijesto ne udvostruči.

Poslije ovog vremena prebacite tijesto u nauljen pleh, gdje ćete i peći hljeb, pokrijte ga krpom i ponovo ostavite da nadođe oko sat. Prije nego što ga stavite na pečenje zasijecite ga nožem i pospite kimom.

Pecite ga 20 minuta na 220 stepeni, pa smanjite temperaturu na 180 i pecite još oko 20 minuta. Vekna će se proširiti na zasjecima koje ste napravili, a kada kucnete po njemu, imat ćete osjećaj da je unutra hljeb šupalj. Kada ga izvadite iz rerne, ostavite još najmanje 15 minuta da se lijepo ohladi.

Avaz