Holandski premijer Mark Rutte posjetio Memorijalni centar Srebrenica

Mark Rutte u Srebrenici (Foto: X)
Holandski premijer Mark Rutte danas je, nakon dolaska u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, u pratnji holandskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Henka van den Doola, posjetio Memorijalni centar Srebrenica, gdje je položio cvijeće i odao počast žrtvama.

Nakon odavanja počasti žrtvama genocida, premijer Rutte se sastao sa predstavnicima Memorijalnog centra Srebrenica i majkama, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica na platformi X.

Podsjetimo predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, premijer Kraljevine Nizozemske Mark Rutte i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigli su večeras u Sarajevo, a već ujutro ih čeka niz sastanaka sa bh. političkim predstavnicima.

Posjeta se dešava u trenutku kada naša država prolazi veliki test unutrašnje stabilnosti i spremnosti da do marta ispuni uvjete kako bi do kraja trećeg mjeseca i službeno otvorili pregovore sa Evropskom unijom.

Napomenimo, BiH je u novembru dobila uslovno zeleno svjetlo za početak pregovora, onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo.

 

klix