Je li Schmidt privremeno odustao od nametanja, posljednja izjava bi mogla ići u tom pravcu

Foto:klix.ba
Visoko predstavnik Christian Schmidt sastao se danas sa premijerom Nizozemske Markom Rutteom, premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

“Vlasti BiH imaju priliku da učvrste temelje za ključne reforme u pravcu jačanja vladavine prava i integriteta izbora, te otvore historijski proces u kojem će BiH započeti zvanične pregovore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”, poručili su iz ureda visokog predstavnika.

Izvjesno je da je tokom jutrošnjeg sastanka u OHR-u jedna od tema bila i moguća intervencija visokog predstavnika u smjeru tehničkih izmjena Izbornog zakona.S obzirom da je Schmidt sam sebi dao određene rokove i uslovio domaće lidere da moraju u najkraćem periodu usvojiti tehničke izmjene Izbornog zakona, današnja izjava je tim više simptomatična.

Prije svega jer su lideri državne koalicije nedavno nakon sastanka u Laktašima dogovorili da se ranije usvojene tehničke izmjene Izbornog zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u Domu naroda odbace i vrate u redovnu proceduru.

To znači d ani tehničke izmjene neće biti usvojene u skorijem periodu već će prema stavovima lidera državne vlasti to biti dio cijelog paketa, odnosno i političkih izmjena spomenutog zakona.

Sada ostaje da se vidi da li će Schmidt odgoditi ono što je najavio i liderima ostaviti prostora do kraja marta.

klix.ba