Nije baš uvijek praksa da Plenković izbjegava Komšića, problem mu je Predsjedništvo

FOTO: Susret Plenkovića i Komšića u Granadi u oktobru 2023. (Foto: Klix.ba)
Premijer Hrvatske Andrej Plenković jutros nije došao u Predsjedništvo BiH iako je trebao, ali je poslao zastavu da se zavijori pored zastava BiH i Evropske unije te Nizozemske.
Nije došao jer je želio izbjeći susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kojeg smatra nelegitimnim članom iz reda hrvatskog naroda.Nakon današnjeg izbjegavanja susreta u zgradi Predjsedništva BiH ured premijera Hrvatske se oglasio poručivši kako s Komšićem nema nikakvog kontakta ni njega niti drugih institucija Hrvatske.

“Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup”, stajalište je Plenkovićevog kabineta.

Međutim, Plenković se na međunarodnom niovu ipak znao susresti sa Komšićem pa i proćaskati. Jedan od posljednjih primjera je bio samit u Granadi u Španiji krajem prošle godine. Iako to nije bio njihov službeni susret, Plenković je bio svjestan da sjedi pored čovjeka koji predstavlja BiH, kao što on predstavlja Hrvatsku. Ali Plenković tada nije napustio spomenutu konferenciju u Granadi zbog Komšića. Nije jer bi to bio skandal.Zato je prilikom službene posjete BiH izbjegao susret u Predsjedništvu pa se postavlja pitanje zašto je potcijenio instituciju Predsjedništva i državu.

klix