Plenković se pridružio Von der Leyen i Rutteu na sastancima u Vijeću ministara BiH

Foto:klix.ba
Delegacije Evropske unije predvođena predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, premijerom Nizozemske Markom Rutteom sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem stigla je u zgradu Parlamentarne skupštine BiH.

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dočekala ih je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, gdje će potom održati sastanak.

Von der Leyen, Rutte i Plenković će, osim sa Krišto, imati sastanak i sa njenim zamjenicima u Vijeću ministara BiH kao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Inače, sastancima u zgradi Parlamentarne skupštine von der Leyen i Rutteu se pridružio Plenković nakon što se jutros nije pojavio na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH.

Foto: I. L./Klix.ba

Foto: I. L./Klix.ba

Planiran je i sastanak Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Također, evropski zvaničnici bi se trebali obratiti i medijima, a press konferenciju koja je planirana u 11:50 sati moći ćete uživo pratiti na Klix.ba.

Hrvatski premijer je jučer stigao u Sarajevu i održao sastanak s delegacijom Islamske zajednice u BiH i vrhbosanskim nadbiskupom Tomom Vukšićem sa saradnicima , a zatim i večerao u Sarajevu sa delegacijom HDZ-a koju je predvodio Dragan Čović.

Nizozemski premijer Mark Rutte jučer je, nakon dolaska u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, u pratnji nizozemskog ambasadora u Henka van den Doola, posjetio Memorijalni centar Srebrenica, gdje je položio cvijeće i odao počast žrtvama.

Ursula von der Leyen kasno sinoć je stigla u glavni grad BiH, a ona će pored spomenutih sastanaka imati i razgovore s predstavnicima civilnog društva.

Posjeta se dešava u trenutku kada naša država prolazi veliki test spremnosti da do marta ispuni uslove kako bi i službeno otvorili pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

BiH je u novembru dobila uslovno zeleno svjetlo za početak pregovora, odnosno onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo.

klix.ba