Prvi test za državnu vlast je 31. januar, na stolu Izborni zakon, VSTV i sprečavanje pranja novca

FOTO:klix
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za 31. januara na kojoj će se, između ostalog, odlučivati o prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona koje su već usvojene u Predstavničkom domu, ali i drugim važnim zakonima.

Prijedlog koji je u parlamentarnu proceduru uputila SDA usvojen je ranije u Predstavničkom domu.

Također, Dom naroda će odlučivati i prijedlozima zakona koji se odnose na evropski put naše zemlje, a koji su potrebni da bi Evropsko vijeće odobrilo otvaranje progovora u martu.

Na zahtjev Vijeća ministara delegati će razmatrati Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkig aktivnosti po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj polovidbi Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, Prijedlog zakona i izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini (prvo čitanje).

Osim toga, Dom naroda će odlučivati i o Prijedlogu zakona o izmnejanam i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine (prvo čitanje).

Ovo će na neki način biti prvi značajniji ispit za državnu vlast koja do 24. marta mora ostvariti traženi napredak u kontekstu zakonske regulative, kako bi država dobila zeleno svjetlo za početak pregovora za članstvo u EU.

To je jasno poručeno i danas tokom posjete premijera Nizozemske Marka Ruttea, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Sami domaći lideri su pred sebe stavili veliki izazov da do 24. marta usvoje niz zakona, među kojima su i potpune izmjene Izbornog zakona, Zakona o sudovima, Zakona o Ustavnom sudu i tako dalje.

 

klix