Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković posjetio BPK Goražde

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Ćamil Duraković danas je boravio u službenoj posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

Po uzoru na posjete drugim kantonima u FBiH, i tokom sastanka sa zvaničnicima BPK i lokalnih zajednica u njegovom sastavu, Duraković je ukazao na potrebu pristupanja sistemskom rješavanju održivosti života Bošnjaka na prostoru RS-a

„ Ponudio  sam a očekujem da Vlada na čelu sa premijerom razmotri tu mogućnost i da eventualno usvoji jedan  Zakon po uzoru na Sarajevo i drugi kantoni u kojima sam bio će također usvojiti  slične zakone koji će biti sistemski pristup rješavanju održivosti života onih ljudi  koji gravitiraju u tim kantonima, pa recimo Tuzlanski kanton za regiju Zvornika, Unsko-sanski kanton za regiju Prijedora itd“ – pojasnio je Duraković.

Kako je kazao, pozitivno je iznenađen i reakcijom   Vlade BPK koja je iskazala spremnost da se po prvi put nakon rata, na sistemski način pristupi rješavanju statusa povratnika usvajanjem Zakona koji bi tretirao povratnike  isto kao  Bošnjake koji žive na prostoru ovog kantona.

„ Sve dok ne izjednačimo prava Bošnjaka u Višegradu, Rudom, Foči sa pravima Bošnjaka koji žive u Goraždu, bojim se da  ćemo generalno imati problem i da taj prostor države biti besperspektivan za  Bošnjake. Ostaje da se naša zvanična saradnja nastavi i  da blisko sarađujem i na tom samom inicijalnom tekstu Zakona koji će moj kabinet  uputiti na Vladu, a dalje sve je na onima koji donose odluke u kantonalnim skupštinama, a to su u ovom slučaju poslanici Skupštine BPK-a“ – naglasio je Duraković.

Dodao je kako vjeruje da će ova inicijativa imati podršku a u prilog tome je napravio komparaciju demografske slike u mjestima povratka, navodeći da je nekada bilo oko 250.000 povratnika, dok ih danas u manjem bh. entitetu živi između 45.000 i 50.000 Bošnjaka.

„ Bojim se, ukoliko ne budemo riješili nešto  u narednom periodu, da će taj broj sve više opadati. U proteklih godinu dana  mandata obišao smo gotovo sve male povratničke zajednice i    ljude u tim sredinama  brine  problem sigurnosti ali i problem održivosti života. Nas u ovom  dijelu države nažalost uglavnom smatraju nekim poljoprivrednicima gdje treba nekim jednokratnim donacijama intervenisati, popraviti nekome kuću, dati mu plastenik, frezu ili traktor, međutim to nije dovoljno za održiv život jer i mu imamo i omladinu koja se želi baviti sportom, imamo kulturno-umjetnička društva, imamo napredne studente, đake i mi moramo raditi na sveukupnom segmentu življenja“ – naglasio je Duraković dodajući da je u tom cilju predloženo i uspostavljanje ureda na nivou kantona

„ To bi bio ured ovoga kantona ali bi fizički bio prisutan na regiji ovih općina koje gravitiraju oko BPK-a gdje bi povratnici mogli da se obrate i za pravnu i za druge vidove  pomoći koje bi ovaj kanton stavio na raspolaganje. Žao mi je jer nismo mogli spriječiti tu štetu ali znam da možemo spriječiti dalju  koja je skoro pa evidentna, ako se skoro ništa ne preduzme“  – kazao je podpredsjenik RS-a.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov kazao je da je BPK Goražde spreman podržati predložene inicijative po uzoru na druge kantone

„ Gospodin Duraković je dobro došao i aktivan je čovjek koji  pokušava pomoći svima onima kojima je pomoć potrebna pogotovo povratnicima u RS i došao je sa idejom formiranja jednog ureda, nakon što je obišao i sve kantone. Mi ćemo biti u skladu sa ostalima i nećemo biti iznimka, vidjećemo šta se dešava u drugim kantonima. Poznato je da smo  oskudni sa sredstvima, sa ljudima i slično, ali ako svi kantoni pristanu i Federacija,  i mi ćemo gledati da izađemo u susret, ali ne možemo ništa konačno obećati“ – kazao je Ćulov.

U pratnji domaćina Duraković je odao počast poginulim braniocima te položio cvijeće na centralno spomen –obilježje „Goražde – grad heroj, svojim braniocima“. Također, on će prisustvovati i obilježavanju Dana prvog oslobođenja Goražda i Dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata.