Smjernice zdravstvenim ustanovama i poziv roditeljima na vakcinaciju

Foto:rtvbpk.ba
Pogoršanje epidemiološke situacije zbog epidemije morbila u pojedinim dijelovima BIH razlog je pojačanih aktivnosti u pogledu vakcinacije i na području BPK Goražde. Iako nema registrovanih slučajeva pojave morbila Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde poduzeli su određene aktivnosti. Obezbjeđene su nove doze MRP vakcine, a uz uputstva i smjernice Federalnog zavoda za javno zdravstvo naložena je revizija kartona u svim domovima zdravlja na području kantona.
 

“Prateći obuhvatnost imunizacijom mi smo kanton koji je u vrhu što se tiče imunizacije MRP vakcinom jer smo imali dobru pokrivenost, i u više navrata smo radili reviziju vakcinalnih kartona i u saradnji sa domovima zdravlja pozivali roditelje na vakcinaciju djece. Međutim u prošloj godini nam je obuhvat pao sa prvom dozom MRP, jer po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije obuhvatnost treba biti preko 95 posto. U 2022. godini smo to imali, međutim u  prošloj godini nam je obuhvatnost prvom dozom pala na 72 posto. Razlog je što roditelji odgađaju vakcinu, čekaju da djeca prohodaju ili propričaju, međutim veoma je važno pridržavati se kalendara imunizacije i vakcinisati djecu sa navršenom prvom godinom prvom dozom, a u šestoj godini drugom dozom MRP vakcine. Sa te dvije doze postiže se velika efikasnost u odbrani ove boelsti, vakcinisani se neće razboljeti”, kaže dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Osim smjernica Federalnog zavoda za javno zdravstvo koje su proslijeđene svim zdravstvenim ustanovama da se pomno prati situacija nad morbilima i velikim kašljem, kantonalni zavod ponovo je naložio da se vrši revizija kartona u svim domovima zdravlja.

“Nevakcinisana djeca se mogu naknadno vakcinisati, oni koji imaju i više od šest godina jer  jedina prevencija je vakcinacija. Roditelje pozivamo da pogledaju zdravstvene knjižice djece jer se tu upisuje naredni datum vakcinacije i da se obavezno jave nadležnom domu zdravlja, mi smo  na raspolaganju ako imaju bilo kakve dileme”, kaže dr. Bičo.

Na značaj imunizacije danas su upozorili i pedijatri Doma zdravlja i Kantonalne bolnice Goražde, podsjećajući na opće simptome ove bolesti te komplikacije koje može izazvati.

 “Na sreću mi još nismo imali niti jedan slučaj, apelovao bih na roditelje da vakcinišu svoju djecu, jer jedino čime se može spriječiti ovo oboljenje je vakcinacija. Unazad nekoliko godina u javnosti su se pojavile informacije da je MRP vakcina, koja je najvažnija za imunizaciju protiv morbila, povezana sa autizmom, međutim mnoga istraživanja su urađena, a najveće je bilo 2019. godine u Danskoj, gdje je u uzorku bilo 650 000 djece, pokazala su da nema niti jedan dokaz da ova vakcina ima veze sa pojavom autizma kod djece. Apelujem na roditelje da redovno vakcinišu svoju djecu, a oni koji to nisu učinili, odmah trebaju pozvati broj telefona dječjeg dispanzera gdje ćemo odmah zakazati vakcinaciju u Domu zdravlja Goražde”, kaže dr. Edin Mujković, pedijatar Doma zdravlja Goražde.

Pedijatrica Kantonalne bolnice Goražde dr.Vildana Raščić, istakla je važnost vakcinacije u ranoj dobi, odnosno prvoj godini života beba.

 “U našem porodilištu su dostupni kalendari vakcinacije, pri rođenju djeteta dajemo upute majkama, jer pri rođenju djeteta u prvih 24 bitno je da dijete primi startne vakcine BCG i Hepatitis B, koje nemaju veze sa epidemijom o kojoj mi danas govorimo, ali su veoma važne za imunizaciju. Također nakon mjesec dana nastupa revakcinacija, u porodilištu mi dajemo startne vakcine, a djecu dalje preuzimaju ljekari dječjeg dispanzera. Na svu sreću mi u kantonu nemamo registrovanih slučajeva morbila, što ne znači da se neće desiti, i također ukoliko dođe do komplikacija ili težih kliničkih slika djeca se hospitaliziraju”, kaže dr. Raščić.

rtvbpk.ba