Bećirović o članstvu u NATO-u: Neutralnost ne postoji, ne može RS krojiti državnu politiku

FOTO:klix

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) osvrnuo se na današnji sastanak s članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u Sarajevu.

Istakao je da je na sastanku napomenuo da su strateški ciljevi Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

“To je odluka državnih organa i to moraju svi znati. Pravni okvir Bosne i Hercegovine je jasan. Državni organi su usvojili sve potrebne zakonske, strateške i konceptualne dokumente u oblasti odbrane i sigurnosti”, dodaje.

Bećirović je pozvao NAC da Bosni i Hercegovini pomogne da se ubrzano kreće ka članstvu u NATO-u. Prema njegovim riječima, to je strateški interes svih građana i naroda, jer svi imaju političke, ekonomske i psihološke koristi.

“Vrijeme ratova je nepovratno iza nas i dolazimo pod sigurnosni kišobran najjače alijanse na svijetu”, poručio je.

Članovima NAC-a je ukazao da u Bosni i Hercegovini postoje proruski političari koji ugrožavaju mir, a kao primjer za to je naveo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD).

“O tome svjedoči intervju predsjednika RS-a za ruski mediji gdje je poručio da je Putin ‘veliki humanista’ i da je Rusija imala ‘puno pravo da napadne Ukrajinu’. To nije izjavio političar iz Moskve, Minska ili Pjongjanga. To je dao političar koji je od Rima ili Beča vazdušno udaljen 400 kilometara”, dodaje.

Kako je izjavio, NATO je Bosni i Hercegovini poslao jasnu i preciznu poruku, a to je da sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine predstavljaju interes NATO-a.

“Dobili smo veću podršku nego što smo je ikada imali i to je veoma ohrabrujuće”, kazao je Bećirović.

Komentirao je i stavove političara u RS-u da bi Bosna i Hercegovina trebala biti vojno neutralna.

“Ne možemo govoriti o neutralnosti. To ne postoji, kakva neutralnost. Zar može niži nivo vlasti, neovlašten i nenadležan, da kroji državnu politiku. To ne može Bavarska raditi u Njemačkoj ili Teksas ili Kolorado u Sjedinjenim Američkim Državama”, naglasio je.

Smatra da sutrašnji dolazak američkog visokog zvaničnika Jamesa O'Briena u Bosnu i Hercegovinu nije slučajan te da ta posjeta predstavlja važnu poruku Bosni i Hercegovini i regiji.

klix