Za investiciju vodovoda iz tunela “Hranjen” do Goražda potrebno je oko 3,5 miliona KM

Blizu 3,5 miliona KM bit će potrebno za realizaciju ideje, odnosno projekta kojim bi se omogućilo trasiranje vode sa lokaliteta tunela Hranjen do lokacije Rorova u BPK Goražde, tvrdi Edin Ćulov, premijer BPK Goražde.
Na ovaj način bi se iskoristio potencijal nalazišta vode i riješio dugogodišnji problem vodosnadbijevanja Goražda.

“Prema procjenama za trasiranje vode do lokaliteta “Rorova”gdje bi bila izgrađena eventualna fabrika vode, potrebna su finansijska sredstva u iznosu od 3,5 miliona KM. Sredstva nisu velika i ako se budemo domaćinski ponašali projekat sigurno možemo realizovati. Što se tiče fabrike vode i biološko-hemijske analize to ćemo rješavati uz savjete i preporuke struke”, izjavio je Ćulov.

Vlada BPK Goražde već provodi određene aktivnosti u tom smislu, definisana su nalazišta, a u toku je i izrada idejnog projekta koji će uz neophodnu dokumentaciju definisati i mogućnosti, a na kraju predstavljati i pokazatelj ekonomske opravdanosti. Prema riječima premijera Ćulova, sa kompanijom “Sendo” d.o.o. intenzivno se radilo na studiji ekonomske opravdanosti, a konačan dokument kao i idejno rješenje očekuje se u narednih nekoliko dana.

“Prema prvim preliminarnim pokazateljima uključujući i procjenu najeminentnijih stručnjaka uključenih u izradu idejnog rješenja, sve ukazuje da se radi o kvalitetnom nalazištu vode koje se može iskoristiti za vodosnabdijevanje vodom grada Goražda. Zadovoljni smo dinamikom istraživanja, sve ide prema planu a prema procjenama za provođenje kompletne procedure od prikupljanja neophodne dokumentacije do samih građevinskih radova potreban je vremenski period od tri godine i mi idemo u tom pravcu”, kaže Ćulov.

Nedavno su gradilište tunela, odnosno izvorište vode sa sjeverne strane tunela Hranjen obišli i stručnjaci koji se bave geološkim istraživanjima mineralnih resursa i prirodnih bogatstava u Bosni i Hercegovini, pa su i sa te strane stigle potvrde da bi voda nađena prilikom iskopavanja tunela Hranjen mogla u perspektivi biti rješenje za snabdijevanje Goražda. Međutim za to je nužno stvoriti određene preduslove.

“Apsolutno sam siguran da tu ima dovoljno kapaciteta vode, taj koji je izmjeren i on se nalazi u hidrogeološkom kolektoru, krečnjaku, i u kontaktu je vode u zoni između špiljca koji je hidrogeološki izolator i krečnjaka koji je kolektor. S obzirom na vertikalnu visinu oko 700 metara treba sagledati prostor ne krečnjake samo linijski nego prostorno, po širini, dužina i visini i na osnovu toga i treba po zakonskim procesima prići jednoj ozbiljnoj analizi i uraditi projekat do istraživanja. Po zakonu, ako bi voda bila da se koristi za piće, treba da se radi elaborat o rezervoarima vode i slično ali mislim da bi bila šteta ovo pustiti da teče”, smatra prof.dr Ramo Kurtanović, geolog.

Prof. Kemal Gutić, dekan Rudarskog, geološkog i građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli istakao je da su ranija istraživanja pokazala da je ovo područje bogato i drugim rudama, mineralima i resursima koji mogu razviti grad

“Ovo je ogroman kapacitet podzemnih voda koji može riješiti problem vodosnabdijevanja grada Goražda i BPK, ali ne bih da ulazim u strateške programe BPK međutim tu smo da pomognemo i da se stavimo na raspolaganje građanima i vlastima”, kazao je Gutić.