Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede I šumarstva Kemal Krnjić posjetio BPK Goražde

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić boravio je danas  u prvoj zvaničnoj posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde.

Na sastanku sa zvaničnicima BPK Goražde  razgovarano je o projektima od značaja za   razvoj poljoprivrede, vodoprivrede I šumarstva u ovom dijelu BiH te iznalaženju mogućnosti većeg učešća poljoprivrednih proizvođača iz Goražda u dodjeli novčane podrške sa nivoa Federacije BiH.

Ministar Hrnjić naglasio je da je BPK Goražde sa najmanjom poljoprivrednom proizvodnjom u Federaciji te smatra  da je negativne statistike u toj   oblasti potrebno  što prije mjenjati.

„ Nismo zadovoljni poljoprivredom proizvodnjom na području BPK Goražde,  uzimajući u obzir  pokazatelje I želimo učiniti sve što je u našoj moći da potaknemo poljoprivrednu proizvodnju na ovim prostorima, na način da omogućimo poljoprivrednim proizvođačima sa prostora BPK Goražde   da povuku  više sredstava sa nivao FBiH, jer cilj nam je  ravnomjeran razvoj FBiH” – naglasio je Krnjić.

Dodao je da će  2024. godina sigurno  biti godina kada će se pokušati mijenjati određena pravila koja su do sada postojala u poljoprivrednoj proizvodnji kada je u pitanju poticajna politika

Kako je danas istaknuto, prioritet  je  razvoj   primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

„Imamo iskrenu podršku kada je u pitanju pomoć sa nivoa FBiH našem kantonu,  u razvoju poljoprivrednih gazdinstava, što je do sada predstavljalo problem. U prilog tome i činjenica da nemamo evidentan izvoz a ono na čemu ćemo u budućnosti raditi  je podsticanje ukrupnjavanja poljoprivrednih gazdinstava kako bi neobrađena zemlja postala obrađena, uz stvaranje pretpostavki  za adekvatan plasman poljoprivrednih proizvoda na tržište te njihov otkup“ -naglasio je premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

Prema riječima ministra za privredu Zijada Brige, zbog uslova i pravila za ostvarivanje poljoprivrednih podsticaja sa nivoa FBiH,  u prethodnom periodu niti jedan poljoprivredni proizvođač sa prostora ovog kantona nije mogao povući značajniji iznos finansijskih sredstava.

„ Danas smo okvirno dogovorili da će se određenim pravilnicima na nivou FBiH to mijenjati  u cilju konkretne podrške malim proizvođačima na prostoru BPK Goražde. Mi nemamo polja kao što su  u Posavini gdje se mogu ostvariti kvote propisane da bi se ostvarili podsticaji, ali se mogu promijeniti pravila da i oni najmanji proizvođači mogu ostvariti značajnije federalne podsticaje. U tom pravcu mi smo iznijeli svoje zahtijeve prema federalnom ministru   njegovim saradnicima,i naišli na razumjevanje, tako da  vjerujemo da ćemo već u ovoj godini imati konkretne rezultate“ –istakao je ministar Briga.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede I šumarstva Kemal Hrnjić sastao se I sa goraždanskim poljoprivrednicima te posjetio jedno od poljoprivrendih gazdinstava u naselju Hubjeri.