Čokoladni mafini bez šećera i brašna

FOTO:Facebook

Idealni za sve koji bi da se zaslade bez grižnje savjesti

Donosimo vam recept za mafine bez šećera sa crnom čokoladom, koji su ukusni i sočni, a istovremeno i zdraviji od klasične verzije koja sadrži brašno i bijeli šećer.

 

 

Sastojci: 200 g crne čokolade (s visokim procentom kakaa, bez dodanog šećera), 3 zrele banane, 2 jaja, 1/2 šolje kokosovog brašna, 1/2 šolje mljevenih oraha ili badema, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica vanilin ekstrakta, prstohvat soli

Priprema: Ugrijte rernu na 180 stepeni. Pripremite kalupe za mafine tako što ćete ih obložiti papirom za pečenje ili ih namazati i posuti brašnom. Na pari ili u mikrovalnoj rastopite crnu čokoladu. U drugoj činiji zgnječite zrele banane viljuškom dok ne postanu glatke i bez grudvica. Dodajte jaja, kokosovo brašno, mljevene orahe ili bademe, prašak za pecivo, vanilin ekstrakt i prstohvat soli bananama. Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se sjedinili. Polako ulijte otopljenu crnu čokoladu u smjesu i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu za mafine sipajte u pripremljene kalupe za mafine, napunite ih do oko 2/3 visine. Pecite mafine u prethodno zagrijanoj rerni 20-25 minuta, ili dok ne postanu čvrsti na dodir i dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite mafine iz rerne i ostavite ih da se potpuno ohlade prije nego što ih poslužite.

Ovi mafini su sočni i ukusni, a bez dodatnog šećera su prijatno slatki. Možete ih prilagođavati dodavanjem sjeckanih orašastih plodova, suhog voća ili čokoladnih mrvica bez šećera po želji. Uživajte u ovim zdravim i sočnim mafinima!

 

Avaz