Predstavljen Izvještaj o stanju kadrova državne službe

Foto:bpkg.gov.ba

Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde u skladu sa Programom rada za 2023. godinu, sačinilo je Izvještaj o stanju kadrova državne službe u organima državne službe u BPK Goražde.

Izvještaj je pripremljen na osnovu podataka sa kojim raspolaže  resorno ministarstvo a ima za cilj  ukazati na provođenje Zakona o državnoj službi u kantonalnim organima državne službe, dati ocjenu postojećeg stanja te predložiti konkretne mjere za unaprijeđenje primjene ovog zakona. Između ostalog u  Izvještaju su iskazani podaci o sistematizovanim i popunjemim radnim mjestima državnih službenika i namještenika.

„U kantonalnim organima državne službe od 490 sistematizovanih radnih mjesta  ukupno je zaposleno 296 državnih službenika i namještenika.  Od tog broja 109 je radnih mjesta koja obavljaju državni službenici dok je 187 radnih mjesta koja obavljaju namještenici. Iz pomenutog izvještaja se također može vidjeti polna struktura zaposlenih u organima državne službe a prema podacima, zaposlene su 143 žene i 153 muškarca. Starosna struktura državnih službenika kreće se u rasponu od 33-50 godine života, za namještenike u rasponu od 36-59 godina života“- kazala je Emina Bašić, šef Odjeka za opšte i pravne poslove u Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde.

Kako se navodi u izvještajnom periodu,  u protekloj 2023. godini, putem javnih konkursa i oglasa 15 državnih službenika i 11 namještenika zasnovalo je radni odnos dok je za  8 državnih službenika i 4 namještenika prestao radni odnos.

bpkg.gov.ba