Do sredine marta 2024. godine očekuje se realizacija Projekta “Mapiranje šehidskih mezarja i grobalja na području BPK Goražde

Realizacija Projekta “Mapiranje šehidskih mezarja i grobalja na području BPK Goražde” koji uz podršku Fonda i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo realizuje Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde, odvija se planiranom dinamikom. Prema rječima ministra Avda Mirvića, planirane aktivnosti na mezarjima Kolijevke, Omeđak, Baćci i mezarje Glamoč trebale bi biti okončane do kraja mjeseca marta ove godine.

Projekat je osmišljen na način da na jednom mjestu putem interaktivne platforme posjetioci mogu dobiti osnovne informacije o šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji su ukopani na području BPK Goražde.

„Na centralnom spomen obilježju imamo ispisano 2120 imena naših šehida i poginulih boraca. Do sada smo prikupili podatke za 279 šehida čija mezarja su u gradskom groblu Kolijevke , u Baćcima imamo 28, Glamoču 36 i Omeđku 75. Do sredine mjeseca marta ove godine, u saradnji sa porodicama poginulih bi trebali usaglasiti podatke a nakon ova četiri mezarja, krenuti u proceduru realizacije projekta kakao bi se mapirala i ostala mezarja na 164 lokacija na teritoriji Istočne Bosne. Kad završimo ove aktivnosti na području našeg kantona, onda ćemo preći u susjedne općine i gradove istočne Bosne“- kazao je ministar Mirvić.

Riječi zahvalnosti na saradnji i podršci JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo i Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo, ovom prilikom uputio je ministar Avdo Mirvić, naglašavajući da su ove instititucije i ranije podržavale projekte na području našeg kantona.

 

bpkg.gov.ba