Potpisan ugovor o saradnji ministarstava obrazovanja KS i BPK

Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Adisa Alikadić-Herić potpisale su danas Ugovor o međusobnom priznavanju stečenih stručnih zvanja u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

 

Svrha kantonalne saradnje je međusobno napredovanje prosvjetnih radnika, jer, kako je ministrica Hota Muminović pojasnila, obrazovna politika je u nadležnosti kantona.

 

– Način na koji prosvjetni radnici napreduju regulisan je pravilnikom u svakom kantonu. U skladu sa ustavom i zakonima, svaki kanton donosi svoj pravilnik o napredovanju i sticanju stručnih zvanja nastavnika, stručnih saradnika i radnika u obrazovanju. Shodno tome, mi smo omogućili prosvjetnim radnicima Bosanskopodrinjskog i Kantona Sarajevo da imaju prohodnost u svojim stručnim zvanjima, bilo da se prijavljuju za posao u BPK ili u KS-u. Time dajemo doprinos harmonizaciji propisa u dva različita obrazovna sistema – pojasnila je ministrica Hota Muminović.

 

S obzirom na deficitarne kadrove, kako je kazala ministrica Alikadić-Herić, sporazum omogućava horizontalnu prohodnost prosvjetnih radnika između ta dva kantona.

 

– Stvaranjem deficitarnih kadrova i potpisivanjem ovog sporazuma omogućavamo bolju prohodnost dolaska uposlenika s područja Kantona Sarajevo u Bosanskopodrinjski kanton – rekla je ministrica Herić.