U Goraždu trodnevna radionica „Komunikacija sa ranjivim grupama“

U okviru projekta „ Udruživanje snaga za radna mjesta i stabilnost: Podrška ugroženim osobama u BIH kroz javno/privatno/civilno partnerstvo“  koji finansira Njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) a implementira njemačka nevladina organizacija ASB, u Goraždu je počela trodnevna obuka  „ Komunikacija sa ranjivim grupama„.

 Grad Goražde je jedna od šest lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojoj se implementira ovaj projekat čiji je osnovni cilj doprinijeti održivom lokalnom socio –ekonomskom razvoju i integraciji ranjivih kategorija, žena i mladih u BiH.  Kroz projekat se omogućava zapošljavanje 60 osoba iz ovih kategorija.

„ To je jedan projekat drugačiji od uobičajenih na teritoriji BiH. Projekat traje 30 mjeseci a realizuje ga udruženje  LIR CD u saradnji sa organizacijom ASB. Ciljna grupa je po  60 korisnika u šest lokalnih zajednica i od njih 60 bit će zapsoleno 30, a preostalih 30 trebalo bi dobiti diplomu za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kako bi se mogli zaposliti u nekim firmama“ – kazao je predstavnik Udurženja LIR civilno društvo Rusmir Hanjić

Napomenuo je da je kroz projekat projekat koji se relizira do avgusta 2026. godine planirano  niz aktivnosti, a najviše pažnje posvetiće se treninzima i obuci.

„ To je nešto što ljudi u BIH izbjegavaju ali obuka je vrlo važna i neophodna  za prilagođavanje tržištu. Rad sa ranjivim kategorijama, prije svega ženama i mladima koji su ciljna grupa generalno u BiH nužan je  sa određenim procesom rada s njima  novim metodama kako bi se stimulisali za upošljavanje i ostajanje u BIH“ – naveo je Hanjić.

Voditeljica edukacije je psiholog Sanja Topći koja pojašnjava da je cilj unaprijediti vještine komunikacije

„ Cilj je da sa stručnjacima koji rade u javnim ustanovama unaprijede vještine komunikacije, razviju empatiju i nauče specifičnosti osjetljivih grupa i da im budu podrška na najbolji način. Pričat ćemo o predrasudama, specifičnostima i učiti neke vještine kroz interaktivan rad da unaprijedimo znanje“ – kazala je Topić.

Projekat doprinosi održivom socio-ekonomskom razvoju u BiH kroz javno/privatno/civilno partnerstvo i prati integrisani pristup koji obuhvata saradnju, edukaciju i otvaranje radnih mjesta.

Pored Goražda, projekat se provodi u Tesliću, Varešu, Zavidovićima, Travniku i  Trebinju.