Lasica i Milović: Vidio optuženog po silasku u Lozje

Na suđenju za zločine u Goraždu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavio da je, nakon napada 22. maja 1992., u Lozju vidio optuženog Branislava Lasicu u civilu.

Branislav Lasica ispred zgrade Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Žarko Kovačević je ispričao da je 1992. bio policijski službenik, a prisjećajući se 22. maja i napada na Lozje, izjavio je da je došlo do detonacije, te se sjeća da su kao dio aktivnog sastava bili u pozadini i pratili situaciju. On je naveo da je po silasku u Lozje vidio Acu i Branislava Lasicu te pojedine kuće kako gore.

“Policija nije ništa posebno uradila, mi smo samo konstatovali stanje. Ja konkretno ne znam ni ko je učestvovao u tome. Moj utisak je da oni nisu mogli ništa spriječiti“, izjavio je svjedok govoreći o Aci i Branislavu Lasici.

Nakon što mu je Tužilaštvo pročitalo dio izjave u kojoj je kazao kako je čuo od kolega da su lica srpske nacionalnosti, koja žive u blizini i neposredno u naselju Lozje, izvršila napad, Kovačević je kazao da ne zna da li je to izjavio.

Potvrdio je da su Aco i Branislav Lasica bili mještani i da je napad dokumentovan, ali je dokumentacija uništena. Dodao je da lično nije ništa konstatovao jer mu nije bilo naloženo.

Na upit Odbrane, Kovačević je kazao da 22. maja nije ništa konkretno vidio, a Branislava Lasicu je vidio u civilu.

Lasica se s Miroslavom Milovićem tereti da su, kao komandanti jedinica Vojske Republike Srpske, na tom području komandovali i učestvovali u napadu na Lozje, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 osoba. Navedeno je da su među žrtvama bili uglavnom civili – uključujući žene, djecu i starije – a više desetina ljudi je odvedeno i zatočeno.

Radisav Janković je ispričao da je 1992. živio u Donjoj Sapotnici, gdje su držali straže. Naveo je da je njegova kuća udaljena oko 880 metara od Kopača, gdje žive Bošnjaci, te se prisjetio napada na Kokino Selo 22. maja 1992., koje je najmanje kilometar i po udaljeno od njega. Izjavio je da je Milorad Janković iz Teritorijalne odbrane, koji je otišao u Interventni vod kada je počeo rat, učestvovao u napadu.

“Počela je pucnjava, dimilo se, nismo znali šta se desilo. Saznali smo navečer da je Kokino Selo palo. Znam da je bilo zarobljenih i pogubljenih“, kazao je Janković te dodao da ne zna ko je izvršio napad.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je potvrdio i da je čuo pucnje iz Kokinog Sela. Negirao je da je vidio Nenada Žmukića kako vozi Miroslava Milovića.

Nastavak suđenja je 22. februara.

detektor.ba