U toku javni poziv za obavezni predškolski program u BPK Goražde

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  raspisalo je javni poziv za prijavu djece u obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja.

 

Javni poziv otvoren je do 14. februara a obveznici predškolskog odgoja i obrazovanja su  djeca rođena u periodu od 1. septembra 2017. godine do 31. avgusta 2018.

 

„ Uporedo sa javnim pozivom održavamo sastanke sa predstavnicima JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde i imamo određene poteškoće kako kadrovski tako i sa prostorom, ali vjerujem da ćemo sve to uspjeti riješiti do početka realizacije obaveznog predškolskog programa“ – kazala je resorna ministrica Adisa Alikadić – Herić

 

Ona je podsjetila da realizaciju programa u cijelosti finansira ministarstvo kao i ljekarske preglede za buduće prvačiće.

„ Raduju nas podaci iz matičnog ureda da ćemo ove godine imati 250 djece, dvoje više u odnosu na prošlu godinu i pozivamo roditelje i staratelje djece da u ostavljneom roku prijave svoju djecu.  Realizacija programa počinje 4. marta i trajat će 150 radnih sati“ – istakla je ona.

Naglasila je da su benefiti obaveznog predškolskog programa brojni, a ključni je socijalizacija djece i adekvatna priprema za budući početak njihovog odgojno-obrazovnog procesa.

Prijavu djece potrebno je izvršiti u najbližu predškolsku ustanovu, a ukoliko u mjetsu stanovanja ona ne postoji, prijavu je potrebno izvršiti u najbližoj osnovnoj školi.