Suđenje Lukiću: Svjedočit će i pripadnici SIPA-e, odbrana i dalje ne razumije optužnicu

FOTO:klix
Milošu Lukiću, v.d. direktora Službenog glasnika, danas je konačno pročitana optužnica u Sudu BiH čime je započelo suđenje.

Predmet Miloša Lukića i Milorada Dodika je ranije razdvojen zbog zdravstvenih problema Lukića. Sutkinja Sena Uzunović je rekla da ta dva procesa moraju biti u istoj fazi da bi bila donesena odluka o ponovnom spajanju odnosno moraju biti održani glavni pretresi u oba predmeta. Odbrana sada očekuje da će doći do spajanja.

Lukiću se stavlja na teret neprovođenje odluka visokog predstavnika što je kažnjivo Krivičnim zakonom BiH, na način da je objavio ukaz predsjednika RS-a Milorada Dodika o neprovođenju odluka visokog predstavnika što je Christian Schmidt ranije poništio.

Govoreći o dokazima, tužiteljica je rekla da će biti pročitane relevantne odluke koje su dovele do krivičnog djela, a koje su izuzete iz Službenog glasnika. Bit će saslušani i službenici SIPA-e koji su bili na pretresu u Banjoj Luci. Oni će biti ispitani na sljedećem ročištu Miloradu Dodiku 6. marta na koje je pozvan i Miloš Lukić.

Sutkinja je objasnila da to nije neuobičajeno, iako je riječ o dva sudska procesa, jer su slična, pa je uredu da budu obojica na istom pretresu. Odbrana je rekla da nakon 25 godina advokature ne mogu vjerovati da i dalje ne razumiju optužnicu. Smatraju da je optužnica nelogična i da ne postoji ništa nezakonito u optužnici. Traže od Tužilaštva BiH da dostave dokaz da je Schmidt visoki predstavnik i rekli su da je optužnica napad na ustavni poredak.

Rekli su da je krivično djelo neobjavljivanje ukaza predsjednika RS-a za što je propisana kazna od 12 godina zatvora u Krivičnom zakonu RS-a, a da je za djelo koje mu se stavlja na teret propisana kazna pet godina.

Nije ima jasno zašto Tužilaštvo BiH poziva službenike SIPA i da je to odugovlačenje.

Lukić je rekao da se u optužnici legitimitet Schmidta posmatra kao općeprihvaćeno, međutim navodi da u zakonu i sudnici ne postoji nešto što je općeprihvaćeno već mora postojati dokaz da je imenovan za visokog predstavnika.

Odbrana je rekla da će dovesti svjedoke koji će potvrditi njihove teze da visoki predstavnik nije legalan i da je ovaj sudski proces nezakonit.

 

klix