U Goraždu prezentovani rezultati projekta „Jačanje mreže podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju”

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Pedagoški zavod Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u saradnji sa Udruženjem „DUGA”(Društvo ujedinjenih građanskih akcija) iz Sarajeva uspješno su realizirali projekat „Jačanje mreže podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju na prostoru BPK Goražde 2021-2023.godina“, a koji ima za cilj unaprijeđenje obrazovnih i socijalnih usluga za djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Kako je istaknuto na današnjoj prezentaciji rezultata projekta, stvoreni su preduslovi za postizanje pozitivne inkluzivne klime u školama, na način da je svakom djetetu omogućeno da uči u skladu sa svojim potrebama.

„Uz kadrovsko jačanje odgojno-obrazovnih ustanova, u sklopu višegodišnje saradnje sa našim partnerima iz udruženja, uspjeli smo realizovati aktivnosti opremanja odgojno-obrazovnih ustanova didaktičkim materijalima i sredstvima za rad sa djecom s teškoćama u razvoju. Kroz programe jačanja roditeljskih kompetencija i podizanja svijesti roditelja o značaju rane intervencije i identifikacije teškoća kod djece, a  radili smo na unaprijeđenju saradnje između škola i samih roditelja, edukaciji nastavnika a realizovan esu I radionice za učenike čija je svrha podizanje društvene svijesti i socijalne inkluzije“-naglasila je stručna savjetnica za oblast obrazovanja u Pedagoškom zavodu BPK GoraždeEmina Hadžić.

U provođenju ovih aktivnosti resornom ministarstvu, Pedagoškom zavodu BPK Goražde i Udruženju „Buđenje“od samog njegovog osnivanja, konstantnu mentorsku i stručnu podršku pružalo je  Udruženje „DUGA“ iz Sarajeva.

„U saradnji sa formiranom radnom grupom izradili smo smjernice za unaprjeđenje rada s djecom koja imaju poteškoće u razvoju u BPK Goražde kako bi neki način unaprijedili i programe koji se pružaju djeci ali usluge predškolskog i školskog uzrasta. Dakle, nastojali smo da pružimo sveobuhvatnu podršku i otvorimo proces za buduću saradnju  ali  i da iniciramo nešto što je jako važno kada je u pitanju razvoj djeteta s teškoćama u razvoju a to je umrežavanje tri sektora, a to je sektor obrazovanja, zdravstveni sektor i sektor socijalne zaštite“-kazala je izvršna direktorica Udruženja „DUGA“ iz Sarajeva Anka Izetbegović.

Iz Udruženja Duga kazali su kako je ovo kraj samo trgodišnjeg plana aktivnosti te su najavili da će se i dalje intenzivno raditi na projektima i programima obrazovne i socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju.

FOTO GALERIJA: