Goražde u kampanji “Jedna milijarda ustaje i pleše” za slobodu, protiv svih oblika nasilja

Goražde  je danas bilo dio globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje i pleše” za slobodu, protiv svih oblika nasilja.

Udruženje žena “SEKA” u partnerstvu sa drugim organizacijama, ustanovama te uz podršku gradskih I kantonalnih institucija organiziralo je program uz učešće oko 150 osoba, djece, mladih I žena koji su digli svoj glas protiv nasilja.

“ Danas šaljemo poruku da ćemo uvijek biti tu za žene koje proživljvaju nasilje a druga poruka je da ustajemo za one koji su trenutno potlačeni jer mnogo država u svijetu trenutno prolazi kroz ratove I nasilje” – kazala je predstavnica UŽ “SEKA”  Elma Tahmaz – Horman.

Predsjednica udruženja Esma Drkenda poručila je da  svako pojedinac  na neki način može zaustaviti nasilje  koje se dešava oko nas.

“ Možemo promijeniti  svoj način ponašanja I prepoznati kako vršimo nasilje a da možda nismo ni svjesni toga. Danas imamo dosta mladih na koje želimo prenijeti poruku da se mijenja tradicija  po kojoj  se nasiljem rješavaju problemi. Želim ohrabriti žrtve nasilja a svim nama poručiti  da gledamo oko nas šta se dešava, da prijavimo  I pomognemo osobi koja se našla u nasilju, da joj pružimo podršku I da je na neki način uputimo kome da se obrati” – kazala je Drkenda.

Ona je nagalsila da se u posljednje vrijeme u Goraždu dešavaju pozitivne promjene u smislu zaštite I pruužanja podrške žrtvama nasilja

“ Zajendo sa koordinacionim tijelom BPK koje je izradilo dobar program mjera  dosta stvari se promjenilo kada je u pitanju pristup  po Zakonu o zaštiti od nasilja  I što se tiče MUP-a ali I svih drugih  subjekata u nizu koji učestvuju u rješavanju problema nasilja u porodici. UŽ SEKA  sa svojim Centrom za edukaciju, terapiju I demokratski razvoj je na raspolaganju I  na neki način može biti posrednik  između žrtve nasilja I institucija” – napomenula je Drkenda.

Niz poruka podrške žrtvama nasilja kroz transparente ali prigodan program te revolucionarni ples “Break the Chain” uputili su djeca I  mladi Goražda, a članovi Amaterske pozorišne scene Centra za kulturu zanimljivim performansom poručili su “Dosta je – žena je stvorena da bude voljena”.

Brojni učesnici I  građani odali su počast I ubijenoj djeci I narodu Palestine uz poruku da Goražde najbolje shvata strahote koje se dešavaju u tom ali drugim ratom zahvaćenim dijelovima svijeta.