Američka ambasada: Ako BiH ne učini korak naprijed u martu, krivac će biti Dodik

FOTO:klix
Američka ambasada ponovo je kritikovala predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika te u saopćenju navela da on ne sarađuje sa svojim partnerima i prebacuje odgovornost na druge.
Iz ambasade SAD-a su naveli da Milorad Dodik tvrdi da je “spreman za EU”, ali njegov zagrljaj Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou, neophodne za navigaciju na putu Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama, pobijaju tvrdnju Dodika.”Integracija Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije zahtijeva kolektivne napore svih političkih aktera. Umjesto da se uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, Dodik nastavlja da prakticira politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka”, naveli su.

Poručuju da su uslovi 1+3 (Otvaranje pregovora sa Frontexom, Zakon o sprečavanju pranja novca, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o sudovima) koje je postavila Evropska unija jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni.

“Pitanje za Dodika je da li je spreman da uradi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebao biti završen mjesecima ranije. Do sada je odgovor ‘ne’. Dodikovi ultimatumi ne odražavaju istinsku posvećenost EU”, poručili su.

Na kraju su kazali da je glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH Dodik i njegova destruktivna politika. On sada, kažu iz ambasade, želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno čija će biti krivica – Dodika.

 

klix