Patišpanja, lutma ili nutma: Obradujte ukućane zalivenim žutim biskvitom

Žuti biskvit koji se u našim krajevima naziva i lutmom, nutmom, bučmom i ravanijom, sočni je kolač koji se spremao kada bi ukućani htjeli nešto slatko, ali i brzo.Riječ je o starinskom desertu za čiji recept nije potrebno mnogo sastojaka pa se često nalazio na trpezama naših nana i baka.

Ovaj recept pronašli smo na Youtube kanalu Domaći Kuhar.

 

 

 

Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:

  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika ulja
  • 10 kašika brašna
  • jedan prašak za pecivo
  • Sastojci za agdu su:
    • 600 mililitara vode
    • 400 grama šećera
    • sok od dva iscijeđena limuna

      Priprema:

      Za početak uključite rernu na 180 stepeni. Dok se rerna grije, u posudu stavite jaja i dobro umutite. Dok mutite jaja, dodajte i ulje, a onda postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo. Kada je smjesa jednaka, prebacite je u tepsiju koju ste ranije premazali uljem i brašnom.

      Kolač pecite oko 35 minuta na istoj temperaturi. Kada kora dobije zlatnu boju, čačkalicom provjerite da li je pečeno.

      Agdu ćete pripremiti tako što ćete prokuhati vodu i šećer, a onda skloniti s ringle i dodati iscijeđen sok od limuna. Izrezani kolač prelijte vrelom agdom i ostavite da se ohladi.

       

      klix