OHR o prodaji državnog zemljišta na Jahorini: Nadležne institucije BiH su odgovorne da je zaštite

FOTO:klix

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR), na pitanje portala Klix.ba da li će visoki predstavnik iskoristiti bonske ovlasti zbog kršenja zakona o zabrani raspolaganja državnog zemljišta, odgovaraju da je odgovornost na nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine.“Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan. Nadležne institucije u BiH su odgovorne za poduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine, prvenstveno Pravobraniteljstvo BiH”, naveli su.

Dalje ističu da je Ured visokog predstavnika u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice.

“Postoji hitna potreba da se pronađe prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, odnosno da se usvoji sveobuhvatna zakonska regulativa u Parlamentarnoj skupštini BiH. Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira ostaju opredijeljeni za pružanje podrške provođenju inkluzivnog političkog procesa u tom cilju.”

Dok je i dalje državna imovina tačka spoticanja državne vlasti, eksperata i pravnika, Vlada RS-a je prodala više od 56 duluma državnog zemljišta na Jahorini privatnoj firmi iz Teslića.

Ovime je Vlada RS-a odnosno entitetsko Ministarstvo trgovine i turizma prekršilo Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom.Pravobranilaštvo BiH je formiralo predmet nakon odluke Vlade Republike Srpske da proda nepokretnu imovinu na Jahorini.

 

klix