Dodik Crnoj Gori ponudio da se uključi u izgradnju sporne HE Buk Bijela: Ako neće neka nas ne blokiraju

Foto:klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Podgorici da Crnoj Gori nudi da se uključi u projekat izgradnje sporne hidroelektrane “Buk Bijela” i da ga više “ne blokira”.

“Ako neće, onda da nas ne blokiraju”, rekao je Dodik novinarima, te ocijenio da je motivisano iz Sarajeva da se to spriječi.

Ukoliko ima nastojanja da se Crna Gora vrati u taj projekat, Dodik je izrazio spremnost da to prihvati, navodeći da struju niko neće proizvesti osim hidroelektrana, termoelektrana, solarnih elektrana i vjetroparkova.

“Mi nudimo Crnoj Gori da se uključi u ovaj megaprojekat”, istakao je Dodik.

On je rekao da taj projekat ne zadire i ne potapa vode u Crnoj Gori, već je želja da se nastavi u saradnji sa Srbijom koja je većinski vlasnik projekta.

“Mislim da se to treba deblokirati”, dodao je Dodik.

On je naveo i da Crna Gora duže vrijeme postavlja problem za Bilećko jezero, te da su dogovorili da se održi sastanak u Trebinju na kome će učestvovati ministri energetike i direktori “Elektropriveda”, kao i drugi važni ljudi i da se kroz dogovor to rješava.

Dodik je rekao da ne može da ignoriše određene stvari, a da je Crna Gora imala ambicije, koje su bile nerealne, da polaže prava na nešto u čemu nije učestvovala.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je po zahtjevu 24 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH još polovinom 2021. godine utvrdio da postoje pravne dileme u vezi sa dodjelom koncesije za ovaj projekat te naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi spor.

Od tada je prošlo više od dvije godine, Komisija odluku još nije donijela, a predmet je zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH završio u Tužilaštvu.

Važno je napomenuti da RS želi jednostrano kao administrativna jedinica u BiH stupiti u ugovorni odnos sa Republikom Srbijom te dodijeliti koncesiju za upotrebu hidropotencijala rijeke Drine na period od 50 godina.

klix.ba