I Hamas i Izrael odgovorili Bidenu na njegove tvrdnje da će tokom ramazana biti primirje u Gazi

FOTO:agencije
Izraelski i Hamasovi zvaničnici umanjili su nade koje je izrazio Joe Biden da je prekid vatre u Gazi neizbježan, postavljajući pitanje da li se privremeno primirje može provesti prije početka muslimanskog svetog mjeseca ramazana za dvije sedmice.
Basem Naim, šef Hamasovog političkog odjela u Gazi, rekao je u utorak preko WhatsAppa da palestinski pokret još nije formalno primio novi prijedlog za prekid vatre od prošlosedmičnih indirektnih pregovora u Parizu uz posredovanje SAD-a, Egipta i Katara.Izjave američkog lidera kasno u ponedjeljak da bi privremeno primirje moglo biti implementirano čim 4. marta bile su “preuranjene” i “nisu odgovarale realnosti na terenu”, rekao je on. Ahmad Abdel-Hadi, predstavnik Hamasa u Bejrutu, također je rekao libanonskoj televiziji da nije postignut značajan napredak u dogovoru.Izraelski zvaničnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su Reutersu da su Bidenovi komentari bili iznenađenje i da nisu izneseni u koordinaciji s rukovodstvom zemlje. Hamas je nastavio da forsira “prekomjerne zahtjeve”, rekli su.

Ove primjedbe dovode u pitanje izjave koje je Biden dao u New Yorku u ponedjeljak. “Moj savjetnik za nacionalnu sigurnost mi kaže da smo blizu. Blizu smo. Još nismo gotovi”, rekao je Biden novinarima nakon što je snimio pojavljivanje u emisiji Late Night With Seth Meyers na NBC-u. “Nadam se da ćemo do sljedećeg ponedjeljka imati prekid vatre.”

Tokom Meyersovog intervjua, Biden je također rekao da bi Izrael bio spreman privremeno zaustaviti svoj rat tokom mjeseca ramazana ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca.

“Bliži se ramazan, a Izraelci su se dogovorili da se neće upuštati u aktivnosti ni tokom Ramazana, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce”, rekao je Biden.

klix