Ministar Hrnjić primio delegaciju Bosansko-podrinjskog kantona

Foto:bpk.gov.ba

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i ministar Kemal Hrnjić bili su domaćini sastanku s predstavnicima Bosansko-podrinjskog kantona.

Delegaciju ovog kantona predvodio je ministar za privredu Zijad Briga, pomoćnik ministra za oblast poljoprivrede Rasim Sijerčić, saradnica u Ministarstvu privrede Belma Mešić-Šeho i Amar Imamović, zastupnik u Skupštini BPK.

Navedeni sastanak je nastavak saradnje i iskazane namjere da se razgovara o modalitetima koji bi unaprijedili stanje poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na području ovog kantona.

Tokom sastanka naglašeno je da Ministarstvo za privredu BPK intenzivno provodi aktivnosti na izradi programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju a akcentom na veća ulaganja u povećanje obima proizvodnje u oblasti poljoprivrede. Posebno je naglašeno da je kanton zbog svog svojih reljefnih karakteristika pogodan za razvoj plasteničke proizvodnje, stočarstva i voćarstva.

Na sastanku su prezentirani projekti čija ukupna vrijednost iznosi do milion KM a njihovom implementacijom bili bi stvoreni preduslovi za organiziranije i uspješnije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

Pejo Janjić, savjetnik federalnog ministra, ukazao je na potrebu adekvatne pripreme projekata koji će kroz modele novčanih podrški biti kandidirani u narednom periodu ka ovom ministarstvu.

Ministar Briga zahvalio je ministru Hrnjiću na namjeri unapređenja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH kao i planiranim podrškama za projekte s Bosansko-podrinjskog kantona.

Preuzeto sa https://fmpvs.gov.ba/