Na svečanoj sjednici štaba CZ BPK Goražde dodjeljena priznanja

 

Svečanom sjednicom Kantonalnog štaba Civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde,   obilježen je Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civine zaštite FBiH.

Ovom prilikom ukazano je na značaj i ulogu službi civilne zaštite  u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara te je odato priznanje Službama civilne zaštite i zaslužnim pojedincima

Komandant Kantonalnog štaba Civilne zaštite  Muradif Kanlić napomenuo je da  civilna zaštita u savremenom društvu na svim nivoima  predstvalja dio vladinog sigurnosnog sektora u cjelokupnom sistemu zaštite I spašavanja te da pored  preventivnog djelovanja ima značajnu ulogu u kriznim situacijama

“ Od formiranja Štaba CZ  BPK kontinuirano se radi na razvoju što efikasnijeg sistema spašavanja ljudi  I materijalnih dobara na našem području. U prethodnim godinama bilo je dosta izazova po pitanju raznih prirodnih nesreća kao što su poplave, velike snježne padavine, požari I drugo,  gdje je Štab CZ BPK zajedno sa općinskim štabovima ali I ostalim institucijama I službama  pokazao spremnost, odlučnost, ali I znanje da pravovremeno I efikasno reaguje na takve situacije” – kazao je Kanlić.

Naglašeno je da su do sada uložena velika materijalna sredstva  I napori  s ciljem unapređenja  sistema zaštite, ali da predstoji još mnogo posla  kako bi CZ bila spremna na sve moguće izazove.

“ U narendom periodu ćemo nastavaiti sa ovakvim radom I probati što više osposobiti naše službe I jedinice da odgovore svim mogućim izazovima sa fokusom na obuku I podizanje nivoa osoblja I službi na veću ljestvicu” – najavio je načelnik KU CZ BPK Mithat Hadžiomerović

Zaslužnim pojedinicima, ustanovama   te organizacijama  uručena su priznanja  za doprinos u zaštiti i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara.

Priznanje  “Pohvala Civilne zaštite”  dodjeljeno je   Jedinici za podršku Uprave policije  MUP-a BPK Goražde, Službi za higijensko-epidemiološku zaštitu i unapređenje životne sredine BPK, Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici (PVJ) Goražde, Gorskoj službi spašavanja (GSS) Goražde,  Kajakaškom klubu  „Buk“ Goražde, Službi za medicinsku pomoć BPK  te Dženanu Brkaniću, direktoru Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo koja u kontinuitetu pruža podršku Kantonalnoj upravi civilne zaštite BPK Goražde.

Čestitke povodom Međunarodnog dana CZ I Dana Civilne zaštite Federacije BiH uputio je I premijer BPK Goražde Edin Ćulov.