Djeca u Gazi umiru od gladi

FOTO:agencije

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi, kaže šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenosi BBC.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da su posjete agencije bolnicama Al-Awda i Kamal Adwan tokom vikenda bile prve od početka oktobra.

U objavi na društvenim mrežama govorio je o “mračnim nalazima”.Nedostatak hrane rezultirao je smrću desetero djece i “teškim nivoima pothranjenosti”, dok su zgrade bolnica uništene, napisao je.

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas izvijestilo je u nedjelju da je najmanje 15 djece umrlo od pothranjenosti i dehidracije u bolnici Kamal Adwan.

Šesnaesto dijete umrlo je u nedjelju u bolnici u južnom gradu Rafahu, javila je u ponedjeljak palestinska zvanična novinska agencija Wafa.

Dr Tedros je izvijestio o “ozbiljnim nivoima pothranjenosti, djeci koja umiru od gladi, ozbiljnoj nestašici goriva, hrane i medicinskih potrepština, uništenih bolničkih zgrada” u sjevernoj Gazi, gdje se procjenjuje da oko 300.000 ljudi živi s malo hrane ili čiste vode.

“Nedostatak hrane rezultirao je smrću 10 djece”, objavio je na X-u, ranije poznatom kao Twitter.Ove posjete su bile prve posjete WHO-a u nekoliko mjeseci “uprkos našim naporima da dobijemo redovniji pristup sjeveru Gaze”, napisao je on.

 

 

Fokus