Skupština BPK usvojila Zakon o dopunskim pravima branilaca uprkos nezadovoljstvu boračkih udruženja

Redovnu sjednicu Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  danas je obilježila rasprava o prijedlogu Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK Goražde koji je usvojen uprkos protivljennju   šest krovnih boračkih Udruženja na području kantona, koja nisu zadovoljna ponuđenim zakonskim rješenjem.

Prije usvajanja dnevnog reda zastupnicima se obratio predsjednik Udruženja veterana rata, zelenih beretki i patriotske lige BPK   Abduselam Sijerčić –Pelam koji je zatražio da se ova tačka dnevnog reda odgodi za narednu sjednicu, navodeći kako šest krovnih boračkih udruženja na području kantona nije zadovoljno prejedlogom zakona.

Protiv odlaganja je bio resorni ministar Avdo Mirvić koji je između ostalog rekao kako novim zakonom više nema privilegovanih boračkih Udruženja.

Zastupnica Aida Obuća (SDA) ocijenila je  kako neko svjesno devalvira Skupštinsku odluku iz 2013 godine u skladu s kojom je šest udruženja proglašeno od posebnog interesa za BPK Goražde. Dodala je i kako je to odluka prvog predsjednika R BiH Alije Izetbegovića koji je, podsjetila je, određenim udruženjima u Goraždu dao poseban značaj i proglasio ih temeljnim, pitajući – ko sebi  daje za pravo da ove odluke stavlja pod znak upitnika?

Zastupnik Džebrail Bajramović (BH Demokrate)  između ostalog je naglasio da će biti prekinuta praksa da šest temeljnih boračkih Udruženja prima novac kao u proteklih 30 godina, ističući da su njemu lično važni samo krajnji korisnici.

I zastupnik Nijaz Musić bio je stava da se ova tačka odloži za narednu sjednicu navodeći da se  novim zakonom demobilisanim braniocem smatra  samo pripadnik oružanih snaga koji je u periodu od 18 septembra ‘91 do 22. aprila ‘96 godine proveo minimalno jednu godinu, dok se oni koji su u tom periodu bili samo dan manje od godinu ne smatraju se demobilisanim braniocima,   što je po njemu diskriminirajuće.

Međutim,  većinom glasova zastupnika odlučeno je  da ova tačka ostane na dnevnom redu a  Zakon o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK Goražde je  u konačnici i usvojen.

Na današnjoj sjednici  između ostalog  usvojen je i prijedlog Zakona o uređenju saobraćajnica na području BPK Goražde kao i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom.

Po skraćenom postupku usvojen je i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području BPK Goražde

Na današnjoj sjednici sa pozicije ministra finansija BPK razrješen je Nedim Muratspahić (NES) a na ovu funkcija imenovan je Nedim Čolo (SBB).

Obrazlažući odluku o smjeni,  premijer Edin Ćulov naglasio je kako je Muratspahić bio odgovoran ministar ali da je razlog što  već određeno vrijeme stranka koja ga je predložila nije dio parlamentarne većine