Početak mjeseca ramazana u Goraždu obilježili najmlađi zajedničkom šetnjom do džamije Kajserije

Početak mjeseca posta u Goraždu obilježavaju na različite načina, a jedan od najupečatljivijih je način na koji to rade najmlađi stanovnici grada.
Više od 300 dječaka i djevojčica učestvuje večeras u ramazanskom voziću koji je iz Omladinske ulice krenuo do džamije Kajserije. Prije toga imali su priliku prisustvovati koncertu hora “El Kevser” koji je priređen u Velikoj sali Centra za kulturu, nakon kojeg je uslijedila zajednička šetnja gradom.
Foto: E. A./Klix.ba

Nakon klanjanja akšam-namaza u haremu džamije nastavljeno je druženje, a djeci su posluženi slatkiši.

Inače na području goraždanskog muftijstva s posebnom pažnjom su se spremali za mjesec posta uz poziv vjernicima da iskoriste njegove blagodeti.

Foto: E. A./Klix.ba

“Mubarek ramazan je mjesec duhovnog osvježenja, preproda i svakog dobra, ugodnih trenutaka koje osjeti svaki vjernik i zbog kojeg ga posebno doživljava. Prelazimo iz jednog svijeta u neki viši svijet to osjete i oni koji ramazan ne doživljavaju na način kako bi sve njegove blagodeti trebalo iskorstiti i upravo nas post uvodi u svijet u kome više do izražaja dolazi ono ljudsko u nama. Mi smo u medžlisima i muftijstvu pripremili određeni plan aktivnosti i nastojat ćemo da na najbolji način našim džematlijama stvorimo dodatni ugođaj”, kaže Refik ef. Čaušević, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje.